Hipertansiyon(Yüksek Tansiyon), Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Hipertansiyon atardamarlardaki kan basıncının yükseldiği kronik bir tıbbi durumdur.

‘’Sessiz düşman’’ terimi hipertansiyon için sıklıkla kullanılan bir terimdir nedeni ise hipertansiyonun yıllarca hiç belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilme olasılığıdır. Bu nedenle belli aralıklarla kan basıncınızı ölçtürmeniz gerekir. En belirgin yüksek tansiyon belirtileri arasında aşırı yüksek kan basıncına bağlı olarak baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı, görmede bozukluk oluşabilir. Ayrıca yüksek tansiyon belirtileri arasında;

• Halsizlik,
• Yorgunluk,
• Burun kanaması,
• Kulaklarda çınlama,
• Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma,
• Bazen çok sık idrara çıkma,
• Gece uykudan uyanıp idrar yapma
• Bacaklarda şişlik olabilir.

Yüksek tansiyon nedenleri arasında günlük yüksek tuz alımı, stres, obezite, ailede hipertansiyon öyküsünün bulunması gibi genetik faktörler, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi elementler içeren besinlerin günlük olarak yetersiz tüketilmesini sıralayabiliriz. Ayrıca tiroit hastalıkları, böbrek üstü bezi tümörleri, böbreğe giden damarlarda daralma, aort darlıkları, genetik bozukluklar da hipertansiyonu tetikleyici faktörlerle ortaya çıkabilmektedir. Doğum kontrol hapları, bazı ağrı kesici türleri de kan basıncını yükseltip, hipertansiyona neden olmaktadır.

Hipertansiyon(Yüksek Tansiyon), Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Hipertansiyon(Yüksek Tansiyon), Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Hipertansiyon(Yüksek Tansiyon) Tedavisi

Yüksek tansiyon tedavisinin temelinde yaşam tarzı değişiklikleri yatar.  Aynı zamanda hipertansiyon tedavisinin önemli bir bölümünü ilaç tedavisi oluşturur. Yüksek tansiyon tedavisi sırasında yaşam tarzı değişiklikleri, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz alımının kısıtlanması çok önemlidir. İnme, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi hipertansiyonun yarattığı ciddi durumlardan korunmak için erken tanı çok önemlidir. Erken tanı koyulan ve kontrol altına alınan yüksek tansiyon yaşam kalitesini etkilemez.

Kan basıncının 140/90 mm hg üzerinde olması yüksek tansiyon hastası olabileceğinizi gösterir. Sağlıklı bir yüksek tansiyon tanısı için tansiyon ölçümü öncesi bir saat içerisinde bir şey yememek, istirahat halinde olmak, sigara ve kahve içmemek gerekir.

8 thoughts on “Hipertansiyon(Yüksek Tansiyon), Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir