Ginkgo Biloba ve Gingkgo Bilobanın Faydaları Nelerdir?

17. yüzyılda bu ağaçla ilk kez karşılaşan Avrupalı Engelbert Kaempfer, bitkiyi Japonca telaffuzuyla kaydetmiştir. Ancak zamanla insanlar tarafından ‘gingo’ olarak benimsenmiştir. Çağdaş Çincede kabuklu tohumlarına ‘bâi guo” yani ‘beyaz meyve’ denilmektedir. Bu ağaç Türkiye’de mabet ağacı, gümüş kaysı, filkulağı, kız saçı, çin yelpaze çamı gibi isimlerle de bilinir. Ginkgo biloba,  sıradan bir ağaçtan çok daha fazlasıdır. O yaşayan bir fosildir. 270 milyon yıl önce dinozorlarla yan yana yaşamış bir bitkidir. Çin’deki tapınaklara dikilmiş Ginkgo’ların 1500 yaşını geçkin oldukları tahmin ediliyor. Budizm ve Konfüçyüs öğretisi açısından arz ettiği sembolik önem nedeniyle Çin’in yanı sıra Japonya ve Kore’de de yaygın olarak ginkgo ağaçları dikilmiştir. En dayanıklı ağaç türlerinden biridir. Hızla gelişen kentsel ortama dayanıklılığıyla ünlüdür. Ginkgo biloba ağacının ne kadar dayanıklı olduğu Hiroşima’da görülmüştür. Atom bombasının patladığı noktaya 1-2 kilometre mesafede yer alan dört ginkgo ağacı, bu alanda patlamadan sağ çıkan ve halen yaşamını sürdüren tek canlı varlıklar olmuştur.

Ginkgo biloba, Çince gümüş ve kayısı anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Adından da anlaşılacağı gibi anavatanı Japonya, Çin ve Kore’dir. Ülkemizde öncelikle İzmir, İstanbul, Ankara ve Trabzon olmak üzere birçok bölgede yetiştirilir. Açık yeşil renkli yaprakları yelpaze şeklindedir. Kışın yaprakları dökülür.

Ginkgo biloba içeriğinde flavonoidler ve terpenoid bulunur.

Ginkgo Biloba ve Gingkgo Biloba Faydaları

Ginkgo Biloba ve Gingkgo Biloba Faydaları

Ginkgo Biloba Faydaları Nelerdir?

Ginkgo bilobanın faydaları kan dolaşımını hızlandırması, beyin, göz, kulak ve bacakların fonksiyonlarını güçlendirmesi, bakteri ve mantarları öldürerek, vücuttaki enfeksiyonları önlemesi şeklinde özetlenebilir.

  1. Demans ve Alzheimer’a karşı:Gingko bloba beyindeki kan akışını arttırır. Yapılan çalışmalarda Gingko bilobanın bellek sorunlarında ve Demans, Alzheimer gibi hastalıklar üzerinde olumlu etkileri tespit edilmiştir
  2. Bellek ve düşünme gücünü arttırır:Gingko Biloba, beyindeki oksijen seviyesini arttırır, doku yenileyici özelliği vardır. Gingkonun beynin “idrak” fonksiyonları üzerinde de olumlu etkileri bulunmuştur. Hafızayı güçlendirir, bellek faaliyetlerini olumlu etkiler.
  3. Cinsel performansı olumlu etkiler:Kan dolaşımını hızlandırdığı için erkeklerde cinsel performansı olumlu etkiler
  4. Premenstrüel  Sendrom (PMS) için: Kan dolaşımını düzenlediği için kadınlarda adet sancılarını azaltmaya da yardımcı olur.
  5. Kan dolaşımı:Bacaklardaki dolaşım bozukluklarını giderir.
  6. Kaygı, endişe, anksiyeteye karşı:Ginkgo biloba, anksiyetenin hafiflemesine de yardımcı olur. Kaygı ve endişe duygularını azaltır. Depresyona karşı koruyucudur.
  7. Göz sağlığı:Glokom (Göz basıncı), diyabete bağlı göz hastalıkları, yaşlılığa bağlı olarak gelişen Makula (Sarı Nokta) Dejenerasyonu için de faydalıdır.

Tavsiye Ürün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir