Arkeolojik çalışmalar Mezopotamya’da 7 bin yıl önce keten tarımı yapıldığını, Mısır’da mezar odalarında yiyecek olarak keten konulduğunu, mezar odalarında ketenin işleyişini gösteren resimler olduğunu göstermiştir.Keten tohumu, tıbbi alanda da eski zamanlarda çeşitli rahatsızlıklar için kullanılmıştır.
Latince Linum ismi “Çok faydalı bitki” anlamına gelmektedir. Keten, Mısırlılar’ dan beri tarımı yapılan ve çok değişik amaçlarla kullanılan bir bitkidir.
Keten tohumu omega-3 yağ asitlerinden mükemmel bir doğal besin kaynağıdır. Linoleik Asit, Alfa Linoleik Asit, Oleik Asit, müsilaj, lignan ve A vitamini (Beta-karoten) içermektedir. Keten tohumuna olan ilgi, soğuk pres ile tohumlarından elde edilen yağda % 50 oranında omega-3 bulunduktan sonra artmıştır.Keten tohumunda bulunan lignanlar doğal östrojeni seçerek alan modülatörler(SERM)’dir. 100 gram keten tohumunda toplam 240.6 mg bitkisel östrojen içermektedir.
Keten Tohumu’nun Faydaları Nelerdir?
Keten tohumunun faydaları saymakla bitmiyor. Bu mucizevi bitkinin faydalarından bazıları ise şöyledir:
- Bağırsak yumuşatıcı (kabızlık ilacı)dır.
- Taze keten tohumunun bol su ile tüketilmesi halinde sindirimi güç olmasından dolayı yağ ve toksinlerin sindirimini engelleyici etki gösterir ve şeker emilimini engelleyerek kan şekerinin dengelenmesini sağlar.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- Sinir sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
- Kalp – damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Doygunluk sağlar.
- Yüksek tansiyonu düşürmeye fayda sağlar.
- Kemik yani destek sistemini güçlendirir.
- Öksürük giderici etkiye sahiptir.
- Kolesterol düşürücü etkisi vardır.
- Unutkanlığa iyi gelir.
- Bağırsağı genişletici özelliğinden dolayı boşaltımı kolaylaştırır ve bunların yanı sıra daha birçok etkiye sahiptir.
One thought on “Keten Tohumu ve Keten Tohumunun Faydaları”