Altın Başak Otu ve Altın Başak Otunun Faydaları Nelerdir?

Çiçekler parlak ve sarı renktedir. Asya’da eski tarihlerden beri özellikle iltihabi durumlarda ve böbrekle ilgili rahatsızlıklarda kullanılmak üzere tedavi amaçlı üretilen Altın başak otu, Avrupa’da 15. ve 16. yüzyıllarda yaraları iyileştirmek için kullanılmıştır. Buruk bir tadı ve hafif baharatlı bir kokusu vardır. Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklenir.

Latince adı ‘Solidago virgaura’ olan Altın başak papatyagiller familyasındandır. Adını karmaşık salkımlar içerisinde baş veren narin, altın renkli çiçek tomurcuklarından almıştır. Altınbaşak otu daha çok 30 ya da 40 cm boyuna sahip, uzun yıllar yaşayabilen, otsu bir bitkidir. Avrupa, Asya, Kuzey Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu’da yaygın olarak yetişen Altın başak, çok yıllık otsu bir bitkidir.

Altın başak bitkisinden; altın başak çayı, altın başak tentürü üretilir. İçerdiği flavanoid, saponin, fenilglikosid, tanen zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir. Ayrıca sarı renkli çiçekleri boyarmadde üretiminde kullanılmaktadır.

Altın Başak Otu ve Altın Başak Otunun Faydaları

Altın Başak Otu ve Altın Başak Otunun Faydaları

Altın Başak Otunun Faydaları Nelerdir?

Bitkinin içeriğinde bol miktarda P vitamini, flavon ve saponin bulunur. Bu nedenle özellikle böbrek ve mesane hastalıklarında başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Kuvvetli bir idrar söktürücü özelliğine sahiptir. Bu sebeple, idrar yollarında bulunan taşları düşürdüğü ve idrar yolu enfeksiyonlarını giderdiği tespit edilmiştir.

Ayrıca bağırsak ve mide de oluşan gazları giderici özelliğe sahiptir. Varis, eklem romatizması,  eklem iltihabı ve romatizmal rahatsızlıklar için de kullanılmaktadır. Hazmı kolaylaştırır.

Mide ve bağırsak yaralarını tedavi edici özelliktedir. Mide bulantısını keser, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur, antiseptiktir. Kanamaya neden olan bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar. Altın başak çayının sinirleri yatıştırıcı, depresyona bağlı sıkıntıları tedavi edici özelliği olduğu gözlenmiştir.

Adet kanamalarını ve ağrılarını azaltır. Egzama, eklem romatizması, varis, eklem ağrılarına faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir