egzama nedir

Egzama Hastalığı, Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Egzama, diğer adıyla dermatit, sıklıkla cildin birçok maddeyle temas etmesi sonucu duyarlı hale gelmesiyle ya da çeşitli genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan iltihaplı ve alerjik (genelde) bir deri hastalığıdır.

Nedenleri;

Genellikle alerji nedeniyle oluşur ama duygusal sıkıntı da egzamaya yol açabilmektedir. Bazen de egzama görünür hiçbir neden yokken çıkmaktadır. En sık görülen egzama tipi, alerjik kökenlidir. Tıp dilindeki adı “atopik dermatit” olan bu hastalık çoğunlukla astımlılarda ve saman nezlelilerde görülür. Saman nezlesi, çiçek tozlarının neden olduğu alerjik bir hastalıktır.

Astım ve egzama da solunum yoluyla olduğu kadar süt ya da yumurta gibi alerjan maddelerin yenilmesiyle de oluşur. Ne var ki durum hep böyle değildir, nöbetler çoğunlukla stres  zamanlarında ortaya çıkar. En çok küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür; ama çocuk büyüdükçe genellikle kendiliğinden geçer. Astım ya da saman nezlesi gibi alerjik hastalıkların sık görüldüğü ailelerde, çocukların egzamalı olma olasılığı yüksektir. İnek sütü verilen bebeklerde egzama olasılığının arttığı görülmüştür. Bu yüzden, alerjili ailelerin çocuklarını bu hastalıktan korumak için, anne sütüyle beslemeye özen göstermeleri gerekir.

Belirtileri;

  • Eritem,
  • Dokuda kızarıklık,
  • Şiddetli kaşıntı,
  • Deride pullanma,
  • Kabuklanma,
  • Kepeklenme,
  • Doku çatlaklarından gelen sızıntı.
Egzama Hastalığı, Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Egzama Hastalığı, Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

gibi bulgular sayılabilir. Ciltte bulunan maphigi mukoza cisimciği, derideki hücreleri birbirinden ayırır. Ayırma işlemini, hücrelerin arasında bulunan bağları kopararak sonuçlandırır ve egzamalı bölgede kabarcıkların oluşmasına sebep olur. Hastalığın belirtileri olan eritem, kabarcıklanma, kızarıklık, kaşıntı, parlaklık ve pullanma her zaman aynı anda görülmeyebilir. Her bulgu bir evre olarak görülebileceği gibi bu semptomlardan birinin belirginliğiyle de hastalığın seyri devam edebilir. Akut egzamalarda daha çok kaşıntı ve akıntı görülmekte olup kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntı, kabarcık oluşumu ve pullanma görülür. Kaşıntının ardından, çevresi kabarcıklı oval şekillerin görülmesi de muhtemeldir. Bu semptomlar, vücudun her bölgesinde görülebilir.

Egzama’nın Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Egzamalı hastaların cildi çok naziktir. Bundan dolayı deterjan, sabun, şampuan  vb. maddelerden uzak durulmalıdır.
  2. Kaşınan bölgeyi kaşımaktan kaçınmalı.
  3. Egzamalı bölge az yıkanmalıdır.
  4. Aşırı sıcak ve soğuktan kaçınılmalıdır.
  5. Terleme cildi tahriş edeceğinden terden uzak durulmalı.
  6. Yünle direkt olarak temas etmemeliyiz.
  7. Pamuklu giysiler giymeliyiz.

 

4 thoughts on “Egzama Hastalığı, Egzama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir