Fil hastalığı, lenf sıvısının vücuttaki miktarının artması veya sistemik dolaşıma verilemeyip deri altına, doku aralıklarına yayılmasıyla bacaklar, kollar, kasıklar, avret mahalli, hatta yüzde aşırı şişmelere sebep olan bir hastalıktır.
Fil Hastalığı Belirtileri
Eğer fil hastalığının şiddetli semptomları tedavi edilmez ise, bu semptomlar zamanla değişebilir. Şiş olan etkilenen bölge daha şiş, daha sert ve daha acılı bir hale gelebilir. Bunların dışında ayrıca;
- İğnelenme ya da karıncalanma
- Uyuşukluk hissi
- Sert ve katı olan deride kızarıklıklar
- Etkilenen alanın daha zor şekilde hareket ettirilmesi
- Ağrının oluşması
- Bireyin cildinde girinti çıkıntı oluşması
- Kol ya da bacak şeklinde değişiklik olması
- Deri enfeksiyonları
- Derinden sızan sulu sıvı (lenf sıvısı) gibi semptomlar fil hastalığı ya da lenfödemin belirtilerini oluştururlar. Eğer bu semptomlardan herhangi birine rastlıyorsanız doktora görünmenizde fayda olacaktır.
Fil Hastalığı Nedenleri
Bireyin lenfatik sistemi çok önemlidir ve bireyin sağlıklı kalmasında önemli rol oynar. Bu sistem, protein yönünden zengin lenf sıvılarının vücutta dolaşmasını sağlar. Bunun dışında bakteri, virüs ve atık maddelerin toplanmasını sağlar. Bireyin lenfatik sistemi, lenf damarları boyunca bu sıvıların ve zararlı maddelerin taşınmasını lenf düğümleri yoluyla yapar. Atıklar, vücuttaki lenfositler yani bireyin lenf düğümlerinde yaşayan ve enfeksiyonla mücadele eden hücreleri, yoluyla filtre edilir ve ardından vücuttan atılır.
Lenfödem yani fil hastalığı, genellikle ayak ya da kollardan, bireyin lenf damarlarının, lenf sıvısını yeterli biçimde boşaltamaması sonucu oluşur. Fil hastalığı birincil ve ikincil şekilde oluşabilir. Bunun anlamı, fil hastalığı birincil yani kendi başına meydana gelebilen bir hastalık olmasıdır. Bunun yanında başka bir hastalık ya da durum nedeniyle de meydana gelerek ikincil lenfödemini oluşturabilir. İkincil lenfödemi sorunu, birincil lendödeminden çok daha yaygın olarak görülmektedir.
Fil Hastalığı Risk Faktörleri
Bu faktörler kanser, kanser tedavisi ya da diğer ikincil nedenler, fil hastalığının gelişme riskini arttırır. Bu nedenler;
- Yaşlılık
- Aşırı kiloluluk ya da obezite
- Romatoid ya da psoriatik artrit
Fil Hastalığı İçin Öneriler
Fil hastalığının ilerlemenesi ve belirtilerin hafifletilmesi için çeşitli önerilerde bulunulabilir.
Bunlar;
1.Egzersizler
Bu tedavi türünde etkilenmiş uzvun hafif egzersizlerle hareket ettirilmesi amaçlanır. Bu egzersizler, lenf sıvısının boşaltımını kolaylaştırabilir ve bireyin gündelik işlerinde yardımcı olabilir. Egzersizler ağır ve bireyi yorucu olmamalıdır. Ancak, egzersizler, kol ya da ayaktaki kasların nazikçe kasılmalarına meyil vermelidir.
2.Kol ya da Bacağın Sarılması, Bandajlama
Bütün uzvun sargı içine alınması, lenf sıvısının vücuda doğru akışını sağlar.
3.Masaj
Manuel lenf drenajı, boşaltımı adı verilen özel masaj tekniği ile, kol ya da bacaktaki lenf sıvısının akışını teşvik edebilir. Ancak bu masajın tekniği bilen bir eğitimci ile yapılması gerekir. Masaj, herkese uygun değildir. Eğer deri enfeksiyonları, aktif kanser, kan pıhtılaşması ya da konjestif kalp yetmezliği gibi durumlarınız varsa masajdan kaçının. Ayrıca radyasyon terapisi alınan bölgeye masajdan da kaçının.
4.Pnömatik Kompresyon
Bir diğer tedavi yöntemi ise, pnömatik kompresyon cihazlarının kullanımıdır. Bireyin ayak ve el parmaklarından yukarıya, gövdeye doğru bir basınç yapılması ile lenf sıvısı vücudun diğer yerlerine aktarılabilir.
5.Kompresyon Giysileri
Kol ya da bacağı sıkıştırmak için üretilen çoraplar lenf sıvısının etkilenmiş alandan dışarıya doğru akmasını teşvik eder. Etkilenmiş uzvun egzersizleri sırasında da sıkı, basınçlı giysilerin giyilmesi gerekir.
One thought on “Fil Hastalığı(Lenfödem), Fil Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi”