Mısır, iyi bir besin kaynağı olduğu gibi çok eski çağlardan beri mısır püskülü tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Mısır püskülünün bileşiminde karbonhidratlar, potasyum, sodyum ve kalsiyum tuzları yer almaktadır. İdrar söktürücü ve taş düşürücü olarak Hititliler ve Romalılar tarafından kullanılmıştır. Amerikalılar her türlü enfeksiyon tedavisinde mısır püskülünü kullanmıştır. Çinliler ise diyabet hastalığı için kullanmışlardır.
Latince adı ‘Zea mays’ olan Mısır, buğdaygiller familyasındandır. Anavatanı Güney Amerika’dır. Ülkemizde Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetişmektedir. Nemli ve sıcak iklimlerde yetişir. Genelde Haziran ayında ekilip Eylül ayında hasat edilmekle beraber bölgelere göre hasat zamanı değişebilir. Bir yıllık, tek evcikli bir tahıl bitkisidir. Gövdesi sert ve diktir. Sapsız yaprakları geniş, uzun, üst yüzü tüylü, alt yüzü tüysüz olup tabanı ile bir kın halinde gövdeyi sarar. Haziran ya da Ağustos ayında açan çiçekleri kavuz adı verilen yaprakçıklarla örtülür. Mısır taneleri, açık veya koyu sarı, esmer veya kırmızımtırak renktedir. 5 çeşit mısır bulunur; sert mısır, unlu mısır, at dişi mısır, patlak mısır ve kavuzlu mısırdır.
Mısır püskülünün içeriğinde flavonoidler, allantoin, müsilaj, saponinler, vitamin C ve K ve potasyum gibi bileşenler yer almaktadır.
Mısır Püskülü’nün Faydaları Nelerdir?
Doğal potasyum ve K vitamini kaynağı olan mısır püskülünün faydalarından bazıları aşağıdaki gibidir:
- Prostat iltihabına fayda sağlar.
- Böbrek iltihabına iyi gelmesinin yanında böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardım eder.
- Yüksek tansiyona iyi gelerek, tansiyonu dengelemesi de mısır püskülünün faydaları arasındadır.
- Bu şifalı bitki sayesinde diyabet hastalığınıza şifa bulabilirsiniz.
- Yüksek kolesterole iyi gelir, kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
- Yorgunluğu gideren mısır püskülü çayı aynı zamanda sizi dinlendirir.
- Anti depresan özelliği de vardır, depresyona iyi gelir.
- Romatizma ve kemik ağrılarına fayda sağlar. Kemikleriniz ağrıyorsa bu şifalı bitkiyi kullanabilirsiniz.
- Gut hastalığına fayda sağlaması da mısır püskülünün yararları arasındadır.