Hippokrates hatmi çiçeği kökünü kaynatarak yara tedavisinde kullanıyordu. Diasokrides ise, bitkisini (althaea) sürgün, böbrek taşlan, iç yaralanmalar, arı sokmaları, solunum organları balgamları ve bağırsak enfeksiyonlarında kullanmaktaydı. Avrupa’ da 8. yy’da İmparator Büyük Kari yararlı bitki olarak yetiştirmiştir. Salerno okulunda malva bitkileri adı altında yer verilmiş, adını suyunun yumuşatma (malva = yumuşak) gücünden aldığını, bağırsakları harekete getirdiğini anlatan kısa bir şiir de yazılmıştır. Lonicerus, Matthiolus ve birçokları özdeş hastalıklarda örneğin balgam söktürücü, çarpma, vurma nedenli, iç yaralanmalar, çıban yumuşatıcı, yanıklar ve kökünden damıtılan suyu ise, dizanteri, kanlı idrar, idrar torbasını temizlemede kullanmıştır. Leclerc boğaz iltihaplarında, gargara, çıbanları yumuşatıcı, bağırsak iltihapları lavmanlarında da yardımcı ve ek madde olarak kullanmıştır.
Ülkemizde yaygın olarak yetişir. Özellikle orta derece nemli, humuslu kumlu, humuslu kumlu balçıklı, tuzlu toprakları sever. Akarsu kıyı ve yakınlarında çok görülür. Hava değişikliğine çok dayanıklıdır. Avrupa’nın bazı yörelerinde tarımı yapılır. Asya’da Sibirya’ya dek yetişir. Amerika’da da yetiştirilmiştir.
Çok yıllıktır. Kök kısa, kalın, etli, beyaz, çok başlı, yalın veya çok yan köklüdür. Toprağın 50 cm derinliğine dek iner. Tümü kıllarla kaplıdır. Dikine çıkan gövde çok dallıdır. Boyu 60 ile 150 cm arasında değişir, çok seyrek olarak 2 m’ye dek ulaştığı görülür.
Bilimsel adı Althaea officinalis olan hatmi çiçeği, A vitamini, C vitamini ve çok sayıda B vitaminleri açısından olağanüstü, zengin doğal bir kaynaktır. Ayrıca magnezyum, demir, manganez, fosfor, potasyum ve çinko içeren mineralleri de sağlayabilmektedir. Hatmi çiçeğinde bulunan çok sayıdaki bileşenler arasında amino grup asitler, flavonoidler, kumarik asit, pektin, müsilaj ve uçucu yağlar vardır.
Hatmi Çiçeği’nin Faydaları Nelerdir?
1. Hatmi çiçeğinin idrar söktürücü etkisi vardır.
2. Mide ve bağırsaklarda gaz sıkışması var ise, bunun atılmasını sağlar. Ağız, bağırsak, mide ve boğaz ülserinde kullanılır.
3. İyi bir söktürücüdür. Bu yönü ile soğuk algınlığı ve öksürüğe bir hayli iyi gelmektedir.
4. Böbrek iltihaplarına iyi gelir. Hatmi çiçeği kökünde söktürücü özellik bulunur. Bu özelliği ile vücuttaki iltihabın atılmasına yardımcı olur.
5. Rahim hastalıklarında koruyucu ve tedavi edici özelliği vardır.
6. Diş eti çekilmeleri ve diş iltihaplarına iyi gelir. Hatmi çiçeğini kaynatıp gargara yaparak diş etlerinizde yaşanan problemlerden kurtulabilirsiniz.