Kalsiyum ve fosfor gibi kemiklerin gelişiminde çok önemli rol oynayan minerallerin kemiklerde yeterince bulunmamasına bağlı olarak ortaya çıkan hastalığa raşitizm hastalığı denir. Her yaşta görülmesine rağmen, sıklıkla çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşan raşitizm görülür. Çoğunlukla 3 ay- 2 yaş arası çocuklarda ortaya çıkar. Türkiye’ de görülme sıklığı yüzde 5-6 arasındadır fakat bazı bölgelerde bu oran çok daha fazladır.
Raşitizm Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
- En temel nedeni D vitamini eksikliğidir. D vitamini doğrudan kemik gelişimi ile alakalıdır. D vitamini eksikliğinde kalsiyum emiliminde sorun yaşanır.
- Kalsiyum emiliminde, D vitamini dışında yaşanan aksaklıklar.
- Genetik nedenler de raşitizm üzerinde etkilidir. Eğer geçmişte bu sorun yaşanmışsa kontrollere daha fazla özen gösterilmelidir.
Raşitizm Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
- Bebeklik döneminde kafatasının çok terlemesinde ciddi artış yaşanır.
- Bebekler, kendi yaşıtlarındaki bebeklere göre daha zor hareket, ani hareketleri çok ağır yaparlar.
- Erken fark edilmezse ileride havale ya da nöbetler görülebilir.
- Raşitizm hastası çocukların alın bölgeleri olması gerekenden çok geniştir.
- Bebeklerde karın bölgesinde fark edilen şişlik görülebilir.
- Diş çıkarma evresi, hastalık mevcutsa gecikebilir.
- Bebeğin boyu, normal sınırların altında kalabilir.
- Bebeklerde el ve ayak bileklerinde olması gerekenden daha fazla olan kalınlıklar görülebilir.
- Yetişkinlerde kemiklerde yamukluk, düzensizlik, bozukluk en sık görülen belirtilerdir.
Raşitizm Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Özellikle bebeklerde hastalıktan korunmak adına kesinlikle D vitamini takviyesi aksatılmamalıdır. Beslenmeye ekstra özen gösterilmeli, yumurta, peynir, ton balığı, somon balığı tüketilmeli ve kişisel temizliğe önem verilmelidir. Çünkü alınan mikroplar da direnci düşürür. Düzenli olarak doktor kontrolleri yapılmalı çok ilerlemeden D vitamini eksikliği giderilmelidir. Başlangıç aşamasında takviye almak yerine güneşten faydalanmak mümkünse; güneşlenilmelidir. Bebekleri mutlaka günde 2 saat güneşli ortamlarda bulundurmalısınız. Yetişkinler de tatil dönemlerinde güneşlenmeyi ihmal etmemeliler. Hamileler de D vitamini değeri 100 düzeyinde olmalıdır. Böylelikle hastalığın bebeğe, anne karnında etki etmesi engellenir. Bebeklerin enfeksiyonel hastalıklardan korunması gereklidir. Böyle durumlar, bağışıklık sistemine zarar verir ve kalsiyum emiliminde sorunlara neden olabilir.