Reyhan otu kokusuyla ün salmış bir bitkidir. Hatta birçok ülkede reyhan kelimesi ‘güzel kokulu’ anlamına gelmektedir. Salatalarda, hemen her türlü et yemeğinde, çorbalarda, omletlerde, domatesli yemeklerde kokusunu özgürce sergiler. Ortaçağ’da tütsü olarak kullanıldığında kötü ruhları uzaklaştırdığına inanılmıştır. Yunanlılar için bereket ve bolluğun sembolüdür. Kötü talihten, kötülüklerden korunmak için Romalılar evlerinin bahçesinden Reyhan bitkisini eksik etmezlermiş. Birçok kültürde bereket, sadakat ve bolluğu simgelediğinden manevi açıdan da önemli bir yere sahip olmuştur.
Latince adı ‘Ocimum basilicum’ olan Reyhan ballıbabagiller familyasındandır. Denize kıyısı olan bölgelerde yetişmektedir. Anavatanı Hindistan’dır. 2500 yıl önce insanlar Ortadoğu’ya ve Akdeniz’e bu bitkiyi tıbbi amaçlı yaymışlardır. Birçok ballıbaba türü gibi Reyhan’da ilk yılında çiçeklerini açınca ömrünü tamamlar. İklimi elverişli yerlerde Reyhan bitkisi çokyıllık da olabilir.
Reyhan otu bileşiminde beta karoten, A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, K, niasin, Colin vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, fosfor, demir, bakır, çinko, selenyum ve manganez bulunur.
Reyhan Otu’nun Faydaları Nelerdir?
-Sindirim açısından hazmı kolaylaştırır.
-Mide ve bağırsaktaki şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.
-Mide bulantısı ve bağırsak parazitlerini azaltıcı yönde etki eder.
-Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
-Sinir sistemini iyileştirerek depresyon eğilimini azaltır, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi bulunur.
–Migren ve anksiyeteyi (kaygı bozukluğunu) azaltır.
-Cildin pürüzsüz olması için kullanılır.
-Antibakteriyel içeriği sayesinde bağışıklığı güçlendirici etkisi bulunur.
-Bronşların boşalması ve akciğer sağlığı açısından etkilidir.
-İçeriğindeki flavon ve tanenler sayesinde antikanserojen etkisi ile kansere karşı korunmaya yardımcı olur.