Farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka kısmında oluşan boğaz iltihaplanmasıdır. Genellikle boğazda başlayan ani yanma, yutkunmakla artan ağrı, ses kısıklığı, ateş, öksürük, boğazda uçuk şeklinde oluşan kabarcıklar ve ağız kokusu şeklinde görülür. Ayrıca farenjit hastalığı akut ve kronik olmak üzere iki şekilde görülmektedir. Ani gelişen ve şiddetli iltihaplanmalara neden olan akut farenjittir. Daha hafif seyreden ancak daha uzun süren farenjit türü ise kronik farenjittir.
Farenjitin Nedenleri Nelerdir?
Akut farenjitler genellikle grip veya nezle gibi viral enfeksiyonlar sonucu oluşmalarına rağmen, beta mikrobu, herpes mikrobu (uçuk virüsü), zona (gece yanığı), cinsel yolla bulaşan gonore (bel soğukluğu), difteri gibi daha nadir hastalıklar sonucu da oluşabilmektedir. Bu nedenle doktora başvurmadan alınacak tedaviler hastalıkların bazı bulgularının gizlenmesine sebep olup yanlış tedavilere sebebiyet verebilmektedir.
Kronik farenjitler ise sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında, kronik burun tıkanıklığı nedeniyle, aşırı sigara ve alkol tüketimi, kronik sinüzitlerde oluşan geniz akıntısından, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların sıkça tüketilmesinden, kuru ve kirli havadan, kronik diş ve diş eti enfeksiyonlarından ve sıkça yapılan tik şeklindeki boğaz temizleme alışkanlıklarından ötürü oluşabilmektedir.
Ancak bunlar dışında frengi, verem, cüzzam ve bazı kronik romatizmal hastalıklar da kronik faranjite yol açabilmektedir. Kalabalık ortamlarda, yoğun klima kullanılan alanlarda çalışanlar, kirli havası olan kapalı alanlarda uzun süre çalışanlar veya sesini yoğun kullanarak işini yapanlar akut veya kronik farenjite daha fazla yakalanmaktadırlar.
Farenjitin Genel Belirtileri Nelerdir?
- Farenjit belirtileri ilk olarak boğazda görülen yanma, ağrı, kaşınma ve kuruluk hissi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
- Öksürük faranjitin diğer bir belirtisidir.
- Farenjit hastalığında görülen belirtilerden en önemlileri ise ateş ve ses kısılmasının görülmesidir.
- Halsizlik ve yorgunluk gibi belirtiler de bu rahatsızlığı göstermektedir.
- Farenjit belirtileri arasında burun akması da yer almaktadır.
- Farenjit olan hasta toz ve bakterilere karşı aşırı derecede hassasiyet duyarken, yiyeceklere karşı da aynı hassasiyeti göstermektedir.
Farenjit Hastalığı İle İlgili Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
- Çok sıcak yada çok soğuk içecek ve gıdalar tüketmemeniz gerekir. Çünkü çok soğuk ve çok sıcak maddeler boğazdaki tahriş oranını arttırırlar, bu nedenle farenjit dahada azabilir.
- Beslenmede acı, ekşi, baharatlı gıdalardan uzak durmanız önerilir. Sıvı şeklindeki gıdaları daha fazla tüketmeye bakın, örneğin çorba gibi.
- Koyu çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmesi farenjitin dahada kötü hale gelmesine yol açar.
- Konuşurken yüksek sesle konuşmayı alışkanlık haline getirmeyin. Mümkün olduğunca düşük ses tonlarında konuşun. Bağırmak farenjit için oldukça zararlıdır.
- Farenjit hastalığı boğazda kaşınma ve kuruluğa neden olur. Bu nedenle bu hastalar uyumaya çalıştıklarında büyük sıkıntılar çekerler. Özellikle boğaz kuruluğu nedeniyle rahat uyuyamama sorunu oluşur. Hastanın baş ucunda bir bardak ılık su bulundurmak iyi olacaktır. Boğaz kuruluğu nedeniyle gece uyanan hasta ılık su içerek rahatlayabilir.
- Farenjit hastalığı için diğer önemli bir öneri hastanın bol bol sıvı tüketmesidir. Bu konuda dikkat edilecek konu tüketilecek sıvının soğuk yada sıcak olmaması, ılık olmasıdır. Bu öneri aslına bakılırsa genel anlamda boğaz hastalıklarına karşı önerilmektedir.
- Sigara içicisi değilseniz bile sigara içilen ortamlarda bulunmanız farenjit için oldukça olumsuz etkiler yapar. Bu nedenle bu öneriye mutlaka uyulması gerekir.