Zahter bir bitki familyasından daha fazlasıdır. Farklı aroması ve kokusuyla yemeklere ayrı bir lezzet kattığı gibi bir kaseye konulup zeytin yağına banılarak da tüketilebilir. Hemen her türlü et yemeğini aromasıyla zenginleştirir. Salataların vazgeçilmezi olabilir. Ayrıca her çeşit çorbada, patlıcan yemeğinde, domatesli yemeklerde tadını özgürce sergiler. Değişik lezzetler arayanların farklı damak tatları oluşturabileceği bir çeşnidir. Antakya’nın meşhur Tepsi kebabında kullanıldığı gibi Zahter adında kendine has bir yemek türü de vardır. Osmanlı döneminde özellikle zahter bitkisi kahvaltılarda vazgeçilmez bir bitkiymiş.
Latince adı ‘Thymbra Spicata’ olan Zahter, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Doğu Akdeniz ve Karadeniz’dir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişmekle birlikte Gaziantep ve Antakya yöresinin Zahter’i meşhurdur. Kekiğe benzerliğiyle tanınır. Keskin kokusu ve hafif acımsı bir tadı vardır. Temmuz ve Ağustos aylarında pembe renkli çiçekler açan çalı görünümünde bir bitkidir.
Zahter özel olarak yetiştirilen bir kültür ürünü olmayıp yabani olarak kendiliğinden yetişir. Güneşli öğle sıcağında menekşe renkli çiçeklerden güzel koku yayıldığından, Haziran-Ağustos aylarında hayvanlarını otlatan çobanlar veya köylüler tarafından büyük emeklerle toplanır. Şifası yapraklarındadır. Bunlar saplarıyla toplanır, gölgede kurutulup kullanılacak hale getirilir.
Bileşiminde eterli uçucu yağ thymol (%50 civarında), carvacrol, borneol, cymol, pimen, tanen ve flavonlar içerir.
Zahter Bitkisi’nin Faydaları Nelerdir?
Zahter yaygın olarak yıllardır mutfaklarda kullanılan bir bitki olmuştur. Pek çok tıbbi nitelikler sunmanın yanı sıra, kullanımı mutfaklardan öteye uzanmaktadır.
- Zahterin bağışıklık sisteminin artırılması üzerinde bir etkiye sahip olduğu gösterilmiştir. Bağışıklık sisteminin iyileştirilmesi için önemli olan gerekli vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
- Zahteri özellikle soğuk algınlığı ve grip mevsiminde tüketmekte fayda vardır. Keyifli bir çay olmasının yanı sıra soğuk algınlığı veya gribe yakalanma olasılığını azaltmaya yardımcı olmaktadır.
- Zahterin bir başka pratik kullanım alanı ise küçük ağrılar, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sisteminin ortak sorunlarını rahatlatmaya yardımcı olmasıdır.
- Zahter üst solunum yolları rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Zahter boğaz ağrısı ve boğaz kaşıntısını gidermek için kullanılabilmektedir.
- Zahter bitkisi timol olarak bilinen bir yağ içermektedir. Timol antiseptik ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Timol ayrıca mantar önleyici özellikler de sergilemektedir.
- Zahter aynı zamanda birçok vitamin ve minerali temin etmek demektir. Sağlığa son derece faydalı olan bu besin değerleri C vitamini, B-kompleks ve A vitamini şeklinde sıralanabilmektedir.
Tavsiye Ürün