Meniskopati hastalığında tekrarlayan diz kırma hareketleri ve dizin burkulması, dönmesi gibi yaralanmalar, dize alınan travmalar, ileri yaş (menisküs dokusunun bozulması nedeni ile) en sık nedenlerdir. Diz ekleminde iç ve dış menisküs olmak üzere iki adet menisküsü yer almaktadır. Kıkırdak yapısında olan menisküsün görevi yük absorsiyonu ve eklem uyumunu sağlamaktır.
Menisküs Rahatsızlığı Nedenleri
Diz ekleminde iç ve dış menisküs olmak üzere iki adet menisküsün yer almakta. Kıkırdak yapısında olan menisküsün görevi yük absorsiyonu ve eklem uyumunu sağlamaktır. Menisküs yaralanmaları genç hasta grubunda travmatik nedenlerden dolayı sıkça görülmekteyken daha ileri yaşlarda menisküs kalitesindeki azalma nedeni travmatik olmadan da oluşabilmekte. Muayenesi yapılan hastalarda menisküs ve beraberinde ek yaralanma varsa bunu tespit etmek amacıyla MRI tetkiki istenmekte. Menisküs yaralanmalarının tedavisi yırtığın yeri, yırtığın tipi, derecesi ve hastanın aktivite düzeyiyle ilişkilidir. Konservatif yöntemler içerisinde istirahat ve buz terapi bulunmaktadır.
Menisküs Problemlerinin Belirtileri Nelerdir?
Menisküs yırtıklarında ve zedelenmelerinde ilk bulgu ağrıdır. Ağrı genellikle diz kırma hareketlerinde (merdiven inip çıkma, tuvalet kullanımı, namaz kılma) kendini belli ederken düz yolda yürümede bulgu vermeyebilir. Yırtığın boyutlarına göre dizde kilitlenme, takılma, klick sesi gibi şikayetler olurken dizde şişlikte eşlik edebilir.
Menisküs yaralanması olan hastalar genellikle diz ekleminde ağrı, şişlik, kilitlenme şikayetiyle polikliniğe başvuruyorlar.
Muayenesi yapılan hastalarda menisküs ve beraberinde ek yaralanma şüphesi varsa bunu tespit etmek amacıyla MRI tetkiki isteniyor. Diz eklemini eklem içi ve dışı bağlar (ön arka çapraz bağ/ iç dış yan bağ), menisküsler ve kas dokuları destekler. Günlük ve spor aktivitelerinde önemli role sahip olan diz ekleminde yaralanmalar sıkça karşımıza çıkabiliyor. Kemik, bağ ve menisküs yaralanmaları tek başına olabileceği gibi birlikte de olabilir.
Meniskopati Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler;
1- Diz ağrısı olan hastalarda genellikle dizde sıvı toplanması vardır. Eğer sıvı fazlalığı varsa mutlaka istirahat etmek gerekir. Yürüyüşlerin kısıtlanması, gerekirse koltuk değneği veya baston kullanılabilir.
2- Soğuk veya sıcak uygulama evinizde fizik tedavi dışında uygulama yapılabilir soğuk uygulama akut olaylarda sıcak uygulama kronik olaylarda uygulanır.
3- Bacağınızı bir miktar yukarıda olacak şekilde dinlendirme bacağınızda kan dolaşımını kolaylaştırması ve iyileştirmeyi hızlandırıcı etkisi olur.
4- Çömelmeye dikkat edin menisküs yırtıklarında çömelme diz içinde sıvı toplanmasına neden olacağı için azami dikkat edilmesi gerekir
5- Sporunuza ara verin yürüyüş ağrının şiddetli olduğu dönemde yapılmamalı daha sonra hafif başlanabilir. Voleybol basket futbol ağrılar devam ederken kesin bırakılması gerekir.
6- Merdiven çıkarken sağlam diziniz önden inerken arkadan insin. Burada amaç ağrılı diz kaslarının kasılması ve dinlenmesini sağlamaktır. Hastaya çok fayda sağlayacaktır.
7-Araç kullanan hastalar ağrının şiddetli olduğu günlerde araba kullanmamalıdır. Malum vitesli arabalarda sürekli debriyaja basmak diz ağrılarını tetikleyebilir.
8- Dizinde şişlik ve ağrısı olan yaşlı hastalar ağrının erken döneminde namazlarını oturarak kılmaları uygun olur dizi secde ve son oturuşta tam diz çökerek oturmak ağrıyı artırabileceği gibi eklem sıvısının artışına ve menisküste zedelenmeye neden olabileceği için yapılmamalıdır.