Migren, sadece baş ağrısı değildir. Otonom sinir sisteminden kaynaklanan bio-elektriksel bir hastalıktır. Atak sırasında, otonom sinir sisteminin temel işlevleri olan damar-sindirim-dolaşım geçici aksar.
Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyebilir, hem migreni olan kişinin hem de yakınlarının yaşam kalitesini bozabilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında yerleşebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik edebilir.Bu hastalık kadınlarda erkeklerden daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ve erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda bir hekim tarafından tanı konulmamış olan migrenli oranının kadın hastalarda %59’a, erkeklerde ise %70’e ulaştığı gözlenmektedir.
Migren Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Başlangıçta bir baş ağrısının migrenmi, yoksa “sıradan” bir baş ağrısı mı olduğunu söylemek zor olabilir. Migren ataklarını diğer baş ağrılarından ayırabilen özellikleri şunlardır:
- Orta şiddette ya da şiddetli baş ağrısı,
- Bulantının eşlik etmesi,
- Kusmanın eşlik etmesi,
- Işığa ve sese karşı duyarlılık,
- Zonklayıcı, nabız gibi atan ağrı,
- Ağrı asıl olarak tek taraflıdır,
- Ağrının şideeti hareketle artar.
Günlük yaşamınızda bu konulara mutlaka dikkat edin;
- Baş ağrısı takvimi veya baş ağrısı günlüğü tutmak,
- Az ya da fazla uyumamak,
- Düzenli egzersiz yapmak,
- Stres ile başa çıkma yollarını öğrenmek,
- Uygun bir kiloya erişmek,
- Alkolden kaçınmak gerekmektedir.
9 thoughts on “Migren Hastalığı, Migren Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi”