Susam tohumu insanoğlunun bildiği en eski tohumlardan biridir. Hiç kimse bitkinin tohumlarının kökenini kesin olarak bilmese de, Eski Mısırlıların bu tohumdan un elde ettikleri ve bu undan ekmek yaptıkları gerçeğini kabul etmektedirler. Bitkinin tohumlarının, ilk defa yemeklere bir çeşni, tat vermek için katıldığına ve yağı çıkarılabilen ilk bitkinin susam bitkisi olduğuna inanılır.
Susam bitkisi, dik olarak büyüyen, 30-125 santim boylanabilen, bir yıllık bir bitkidir. Gövde kısmı boylamasına oluklu ve tüylü bir yapıdadır. Ülkemizde yağ elde edilen bitkiler içerisinde önemli yeri vardır. Susamın tohumları yaklaşık %50-60 oranında yağ içerir. Aynı zamanda içeriğinde %25 protein barındırmaktadır. Susam bitkisinin besleyici değeri yüksek, lezzet bakımından çok tüketilen bitkiler arasındadır.
Sıcağı oldukça seven, ılıman iklim şartlarında yetiştirilen susam bitkisi gelişimini yaklaşık 4 ayda tamamlar. Dört aylık bu süre içinde sıcaklığın 20 dereceyi düşmemesi gerekir. Tohumlarının çimlenmesi esnasında ise sıcaklığın 20 derece ve daha üstü olması gerekir. Susam toprak bakımından çok seçici olmayan bir bitkidir. Neredeyse tüm toprak şartlarında üretimi gerçekleştirilebilse de susam bitkisi için en iyi toprak tercihi kumlu-killi topraktır.
Ülkemizde tarımı yapılan yağ bitkileri içerisinde önemli bir yeri olan bitki yazlık ve otsu bir bitkidir. Besleyici özelliği ve lezzetinden dolayı insan besini olarak çok miktarda tüketilir.
Latince ismi Fructus Sesani olan susam %50-60 arasında doymamış yağ , %25 protein , B vitamini, E vitamini , kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içerir.
Susam Bitkisi’nin Faydaları Nelerdir?
- Diyabeti engelleyici özelliği gösterilmiştir.
- Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Antioksidan özellikte ve bundan dolayı yaşlanmayı geciktirmekte faydalıdır.
- Kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Göz sağlığı için faydalı olduğu kanıtlanmıştır.