Ortaçağ’da ıhlamur çiçeği terlemeyi teşvik etmek ve yüksek ateşi düşürmek için kullanılmıştır.
Latince adı ‘Tilia cordata’ olan Ihlamur, ıhlamurgiller familyasındandır. Anavatanı Kuzey Yarımküre’dir. Ülkemizde hemen hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Ihlamur ağacının çok sayıda türü bulunur. Yürek şeklini andıran yapraklarının kenarları dişli ve uzun saplıdır. Haziran ve Temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip çiçekler açar. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir.
Ihlamurda uçucu yağ, tanen, şeker, C ve P vitamini, manganez, ossidaz, saponin, glusid, strol, reçine, enzimler, flavon, müsilaj, farnesol ve organik asitler bulunmaktadır.
Ihlamur Çiçeği Faydaları Nelerdir?
- Gribe karşı büyük bir savunma aracıdır diyebiliriz. Gripten ve nezleden korunmaya vücuttaki zararlı toksinlerin dışarıya atılmasına ve hastalık virüslerinin temizlenmesine yardımcı olur.
- Kışın yine oldukça sık rastlanan öksürük problemlerine karşı büyük bir şifa kaynağı olarak kullanılır.
- Aşırı yorgunluk hissedenler ve bu nedenle işlerini yapamayanlar içinde enerji sağlar. Vücudun direncini arttırarak, kan dolaşımının hızlanmasına neden olur.
- Çağımızın vebasından biri olan strese karşıda ıhlamur büyük bir çözümdür. Kendinizi kötü hissettiğinizde, psikolojik olarak sizi yıpratan düşüncelere kapıldığınızda, aşırı işten dolayı bezginlik ve bitkinlik geldiğinde ıhlamur çayı içebilirsiniz. Hatta karanfille beraber tüketildiğinde sinir sisteminin daha da iyi duruma gelmesini sağlar. Buda stresi ve oluşturduğu kötü düşünceleri ortadan kaldırır.
- Cildin güzelleşmesi içinde kullanılabilir. Bu bakımdan ıhlamur yapraklarının kaynatılması ve cilde sürülmesi yeterli olacak.
- Damarların tıkanmasını önleyen ve sertleşmenin yaşanmasını önleyici mineralleri içerisinde barındıran ıhlamur sayesinde kalp ve damar sorunlarının yaşanması da azalacaktır.
- Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesini sağlar. Buda kabızlığı olanların rahatlamasına yardımcı olur. Sindirim sistemini düzene sokar.
Tavsiye Ürün