Ballıbaba Bitkisi ve Ballıbaba Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Ballıbaba bitkisinin kullanımı çok çok eski tarihlere kadar dayanır. Değişik kültürlerde ılımlı kışların ve uzayan baharın simgesi olmuştur. Ortaçağ’da erken dönemde Ballıbaba bitkisinin çiçek açmasının ölüm ve hastalık habercisi olduğuna inanılmıştır. Romalı Galen, Ballıbaba bitkisini mantar hastalığı için önermiştir.

Latincede adı “Lamium Album” olarak adlandırılan bitki, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’dır. Ülkemizde Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Kars, Erzurum, Ağrı, Mersin ve Hakkari illerimizde doğal olarak yetişir. Çok sayıda türü bulunur. Ülkemizde yirmi yedi farklı türü yetişmektedir. Mayıs başından Ağustos sonuna kadar altın sarısı, eflatun, beyaz renklerde çiçekleri olan tek yıllık ya da iki yıllık otsu bir bitkidir.

Kenarları kertikli yapraklarının üzeri pürtüklü, koyu yeşil renkli kısa sapları narin tüylüdür. Yapraklar karşılıklı bir sonraki ile çapraz gelecek biçimde dizilmiştir. Isırgan otuna benzerliğiyle bilinir. Yaprak saplarının hemen üstünde halka halinde minik çiçekçiklerin bir araya geldiği demetlerle göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Kuvvetli, keskin kokusuyla hemen dikkat çeker. Genç yaprakları salatalarda kullanılabilir, tıpkı ıspanak yemeği gibi pişirilebilir. Hoş kokusuna rağmen tadı acımtıraktır.

Ballıbaba bitkisinin bileşiminde uçucu yağ, tanen, potasyum, şeker, müsilaj, saponin, flovonol glikozidleri, histamin, tiramin ve metilamin bulunmaktadır.

Ballıbaba Bitkisi ve Ballıbaba Bitkisinin Faydaları

Ballıbaba Bitkisi ve Ballıbaba Bitkisinin Faydaları

Ballıbaba Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

* Kanı temizlemeye yardımcı olur.
* Çıbanlara ve varislere ballıbaba kompleksi iyi gelir.
* Bu bitki yaşlı kişilerde görülen mesane felcine karşı özellikle önerilir.
* Adet görme düzensizlikleri olan hastaların kullanılması önerilmiştir.
* Ballıbabanın yaprakları, sindirim düzensizliklerinde kullanılır.
* Özellikle idrar zorluklarında, idrardaki yanmalarda, ağır böbrek hastalıklarında ve kalp ödemlerinde fayda sağlamaktadır.
* Mesane ve böbrek iltihabına karşı da kullanılabilir. Bitkinin kaynama suyu ile hazırlanan oturma banyosu da çok rahatlatıcıdır.
* Sinirsel uykusuzluklarda ve tüm kadın hastalıklarında kullanılmasında fayda vardır.

Tavsiye Ürün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir