KOAH Hastalığı, KOAH Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı(KOAH); tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır.

KOAH Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • ÖKSÜRÜK
  • BALGAM
  • NEFES DARLIĞI

Bu şikayetler uzun süredir devam etmektedir.

Öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabah görülür. Balgam çok az miktarda çıkar. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde koşma, hızlı yürüme veya merdiven çıkma gibi eforlarda ortaya çıkarken, hastalığın ilerlemesi ile istirahatte dahi nefes darlığı oluşur.Bütün bu yakınmalar kış aylarında ve özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde ve gribal enfeksiyonlar sonrasında çok artar.Sigara içen kişilerde bu şikayetlerden bir veya birkaç tanesi ortaya çıktığı zaman hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Çünkü erken teşhis ve sigaranın bırakılması ile ancak bu ilerleyici ve akciğerleri sakat bırakan hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir.

Teşhisi çok kolay olan hastalıklardan birisidir. Bu hastalığı akla getiren iki önemli özellik vardır.Bunlar;

  • Sigara içimi.
  • Uzun zamandır ÖKSÜRÜK, BALGAM ve NEFES DARLIĞI  şikayetleri olması.
KOAH Hastalığı, KOAH Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

KOAH Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi

 

Hastalığın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %15-20’ dir. Sigara içen her beş altı kişiden birinde bu hastalık gelişmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada en önemli 4. ölüm nedenidir. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında 3. sıradadır ve her yıl bu hastalıktan 26 bin kişi ölmektedir.

KOAH Hastalığının Tedavisi

Bu hastalığın tedavi programında şunlar yer almaktadır.

  • Sigaranın bıraktırılması,
  • Çevresel ve mesleki sigaraya maruz kalmanın kontrolü,
  • Uzun süreli tedavi,
  • Ani başlayan atakların tedavisi,

KOAH’ı kontrol altına almak ve daha sağlıklı bir yaşam için anahtarlar, doğru beslenme, doktor kontrolünde yapılacak düzenli bir egzersiz programı, düzenli uyku ve sigaradan uzak ortamlardır.

2 thoughts on “KOAH Hastalığı, KOAH Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir