Latince adı Lavandula stoechas, olan Karabaş otu lavantanın bir türüdür. Karabaş otunun kullanımı çok eski tarihlere dayanır. Osmanlı döneminde, koleraya karşı kullanılması için ferman çıkartılmıştır. Birinci Dünya Savaşı’ nda yaralardaki mikropları öldürmek amacıyla da bol miktarda kullanılmıştır.
Karabaş otunun içerdiği 1,8-cineole; antibakteriyel, antialerjik, sedatif (sakinleşti rici), antirhinitis (burun nasal membranında oluşan enfeksiyona karşı), antilaryngitic (ses tellerindeki enfeksiyonlara karşı) ve hypotensive (tansiyon düşürücü) özelliği olan bir maddedir. C ve A vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahip oluşu, karabaş otunun sağlık için son derece faydalı bir bitki olmasına neden olmaktadır.
Yaprakları, uzun, grimsi ipeksi tüylü 1-4 cm.dir. Çiçekleri, pembe-mordur, 10-30 cm uzunlukta sivri uçlu ince yapraksız saplar üzerindeki 2-3 cm uzunluğunda çiçekler görülür. Her bir çiçekte 4-8 mm uzunluğunda bir taç yaprak bulunur. Sivri ucun üstündeki çiçekler daha büyük, uzun ve parlak lavanta mavisi renklerdedir.
Karabaş Otu’nun Faydaları Nelerdir?
- Hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.
- Kan dolaşımını hızlandırmada etkilidir.
- Damar tıkanıklığına iyi gelir.
- Kanserli hücre oluşumunu yavaşlattığı söylenmektedir.
- Sinirleri yatıştırmayı sağlar.
- Sinirsel baş ağrısına iyi gelir.
- İdrar yolu enfeksiyonu tedavisine yardımcı olur.
- Harici olarak kullanıldığında egzama gibi cilt hastalıkları belirtilerini hafifletir.
- Yaraların iyileşme sürecini kısaltır.
- Kaygı ve stresi hafifletir.
- Genel olarak enfeksiyonlara iyi geldiği söylenmektedir.
- Antioksidanlar bakımından zengindir.
- Sigarayı bırakmayı kolaylaştırır.