Akciğerlere hava taşıyan bronş tüplerinin (solunum boruları) iç yüzeyindeki zarın iltihaplanması sonucu meydana gelen bronşitin akut ve kronik olarak iki farklı türü bulunmaktadır. Akut bronşit genellikle grip, kızamık, boğmaca veya tifo gibi hastalıklar sırasında görülürken kronik bronşitin daha ciddi bir iltihaplanmadır ve mutlaka tedavi edilmelidir.
Akut Bronşitin Belirtileri
– Çok uzun süre devam eden kuru öksürük,
– Nefes alıp verirken hırıltıların yaşanması ya da nefes alıp vermede yaşanan zorluk,
– Şeffaf renkte görülen balgamlı öksürük akut bronşitin farklı bir belirtisidir. Bu renk bazen sarı ya da yeşilimsi olurken bazen de kanlı bir şekilde görülür,
– Halsizlik, ateşlenme ve ürperme de diğer akut bronşit belirtileridir.
Kronik Bronşitin Belirtileri
Akut bronşitin belirtilerine ilaveten kronik bronşitte çok uzun süren öksürük krizleri yaşanır. Bu öksürük minimum 3 ay sürer bazen daha fazla da sürebilir. Öksürüğün artış göstermesi kış aylarında, nemli havada ve sabahları daha fazladır.
Bronşit’e Neden Olan Faktörler
- Sigara ; Kronik bronşitin oluşumunun en büyük sebebidir. Günde 20 sigaradan fazla içenlerde, bu hastalığın gelişme ihtimali çok fazladır. Bronşlarda, mukus yapımını arttırır.
- Hava kirliliği ; Sigara gibi, havanın kirli olması da bronşlarda mukus salgısını arttırır. Dumanlı havalarda, kükürtdioksitin fazla olduğu bölgelerde, bronşit riski artmaktadır.
- Bunların dışında nemli yerler, tozlu ortamlar, kötü hava koşulları, solunum yollarında ortaya çıkan hastalıklar kronik bronşite neden olmaktadır.
Korunmak İçin
Bulunduğumuz ortamlarda toz olmamalı ve nem oranı yeterli derecede olmalıdır. Balgamların katılaşmaması için , bol sıvı alınmalıdır. Egzoz dumanından kaçınılmalıdır. Oldukça temiz havası olan şehirler tercih edilmelidir. Kronik bronşitin 1. sebebi olan sigaradan uzak durulmalıdır.
3 thoughts on “Bronşit Hastalığı, Bronşit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi”