Geçmişi oldukça eskiye dayanan bu okaliptüs bitkisi, Aborjinler tarafından mantar ve yaraların tedavi edilmesinde kullanılmıştır. Avrupa kıtasına getirilmesinden itibaren ise ciğerlerin açılması, grip tedavisi ve ateş düşürülmesi durumlarında kullanılmıştır. Tüm dünyaya yayılma imkanı bulmuş olan bu bitki, Geleneksel Çin tıbbında ve Hint tedavilerinde önemli bir yere sahip olmuştur.
Bol güneşli ve sulak yerlerde bataklıkları kurutmak, odunundan yararlanılmak üzere sıkça yetiştirilir. Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgesinin sahile yakın yörelerinde rahatlıkla yetişebilir.
Latince ismi Eucalyptus olan bitkinin yapraklarında (Folia eucalypti), uçucu yağ, reçineler, acı madde ve tanen vardır. Uçucu yağı (Oleum eucalypti, okaiiptol) çok miktarda “Sineol” taşır.
Okaliptüs’ün Faydaları Nelerdir?
- Vücudu zinde tutar, bedeni kuvvetlendirir ve halsizliği önler.
- Bunun yanında okaliptüsün diğer bir faydası nezle, grip, soğuk algınlığı, bronşit, sinüzit gibi hastalıkları önlemesidir.
- Astıma karşı da yararlıdır.
- Doğal sakinleştiricidir. Strese karşı fayda sağlar.
- Flavon glikozitleri sebebiyle idrar söktürüp, ökaliptolun hafif mikrop öldürücülüğü ile aynı zamanda idrar yollarını temizler.
- Sinir iltihaplanmasına fayda sağlamasının yanında bağırsak solucanlarına da etki eder.
- Eklem ağrısı, kemik ağrısı, kas ağrısı, romatizma ve burkulmalara fayda sağlaması da okaliptüsün faydaları arasındadır.
- Yaraların iyileşmesi için kullanılabilen hazırlanan lapası, deride oluşan tahrişleri de iyileştirir.
- Ayrıca evde oluşan bakterilerin önlenmesi ve ev temizliği için de bu bitki ile buhar banyosu hazırlanarak buharın ev içinde dağılması sağlanabilir. Böylece bakterilerden arınmış, temiz bir ev ortamı oluşturulur.
- Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarında okaliptüs banyosu hazırlanarak kullanılması büyük fayda sağlar.
- Yanıklar ve ciltte çıkan yaralar, çıbanlar için okaliptüs buhar banyosu yapılması önerilir.
- Saç dökülmesi ve kepek gibi rahatsızlıklar için okaliptüs yağı kullanılabilir. Bu etkileri için zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı ile karıştırılarak kullanılabilir.
- Sinüzite iyi gelir.
One thought on “Okaliptüs Bitkisi ve Okaliptüs Bitkisinin Faydaları Nelerdir?”