sedef hastalığı ve sedef hastalığı belirtileri ve tedavisi

Sedef Hastalığı, Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Psoriasis de denen sedef hastalığı, bulunduğu yerde kızarıklık şeklinde kendini gösteren, zaman zaman ortaya çıkan, müzmin bir deri hastalığıdır. Derinin üst tabakasının kalınlaşıp, büyümesiyle sedef renginde kabuklanmalar görülür. Deri birkaç günde bir kendini yenilemeye başlar. Derinin üstünde ölü hücre tabakası artmıştır.

Sedef Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

-Beyaz Kan Hücreleri: T hücreleri olarak bilinen beyaz kan hücreleri, virüs ve bakteri gibi yabancı maddeleri tespit etmek için tüm vücutta dolaşırlar. Sedef hastalığı bulunan kişilerde ise bu T hücreleri, sağlıklı olan cilt hücrelerine saldırmaya başlar. Bu durumda sonuç olarak sedef hastalığının sebebinin bir özetidir.

-Aile Geçmişi

-Kötü Alışkanlıklar

-Stres

-İlaçlar: Başta yüksek kan basıncı ilaçları olmak üzere beta blokerlar, antimalaryaller ve iyodit gibi ilaçların kullanılması sedef hastalığına neden olan etmenler arasında sıralanabilirler.

Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığının belirtileri hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte işaretleri ve belirtileri aşağıdaki gibidir;

  • Gümüş bir ölçekli cildi kaplayan kırmızı lekelerin oluşması,
  • Genellikle çocuklarda görülen ufak boyutlardaki noktaların oluşması,
  • Kuru ve çatlak bir cilt yapısı oluşumu kimi zamanlar kanama meydana gelmesi,
  • Kaşındırıcı, yanıcı ve ağrılı cilt oluşumu,
  • Şişmiş ve katılaşmış eklemler sedef hastalığının belirtileri arasında sıralanabilirler.
Sedef Hastalığı, Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef Hastalığı, Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef hastalığı için korunma yolları?

Sedefin gelişimini engellemek için çocuk ve yetişkinler iyi ve dengeli beslenmelidirler, çevre temizliğine ve bireysel temizliklerine azami dikkat etmeliler, sigara alkol ve dumanlı ortamlardan uzak durmalılar, gereğinde sağlıkları için aralıklı olarak doktor kontrolüne gitmelidirler. Eğer ailede sedef hastalığına benzer şikayetlere sık rastlanılıyorsa doktor kontrolünün önemi sedef hastalığı   için bir kat daha artmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir