Bir cilt hastalığı olan zona, genellikle orta yaşlı insanlarda görülmektedir. Kızarıklık, yüksek ateş ve su toplama gibi belirtilerle kendini gösteren zona hastalığı bağışıklık sistemi zayıf kişileri tercih etmektedir. Halk arasında kuşak hastalığı ve gece yanığı gibi isimlerle de bilinir. Herpes Zoster virüsünün neden olduğu zona hastalığı; stres, üzüntü ve ciddi psikolojik sorunların olduğu kişilerde görülebilir.
Zona Hastalığının belirtileri nelerdir?
Zona hastalığının özelliği, vücudun bir bölgesinde yerleşmesidir. Çizgi (kuşak) şeklinde, yerleştiği sinirin derideki dağılımına uyarak kırmızılık ve üzerinde gruplar oluşturan veziküller (su dolu kabarcıklar) oluşturur. Bu belirtiler ortaya çıkmadan önce halsizlik, yorgunluk, ateş olabilir. Sinir bölgesinde önce hafif yanma hissedilirken, ağrı şiddetlenir ve şimşek çakması şeklinde tarif edilir. Bir hafta içinde derideki belirtiler ortaya çıkınca hastalığın teşhisi kesinleşir. Tek taraflı, çizgi şeklindeki ağrı, bulunduğu bölgedeki organların (kalp, mide, safra kesesi, böbrek vb.) ağrıları ile karışabilir. Derideki veziküller önceleri gerginken, zamanla ortalarında hafif çökme oluşur (göbeklenir) ve renkleri şeffafken mat, beyaz – sarımsı olur. Bir hafta sonra derideki kızarıklık kaybolur. Veziküller kabuklanır ve 2. haftanın sonunda kabuklar dökülmeye başlar. İyileşen yerlerde bazen leke veya iz kalabilir. Derideki döküntüler 15 günde kaybolduğu halde sinir kökünün ve sinirin yaptığı ağrı(postherpetik nevralji), bazen 1 – 6 aya kadar uzayabilir. Yaşlılarda ve şeker hastalarında ağrı daha uzun sürmektedir.
Zona hastalığı en çok hangi yaşta görülür?
Zona hastalığı herhangi bir yaşta oluşabilse de en çok 60 yaş ve üzerindeki görülmektedir.
Zona hastalığının oluşum nedenleri nelerdir?
Hastalık direncin kırılması ile ortaya çıkmaktadır. Direnci kıran nedenler şöyle sıralanabilir: Stres, üzüntü, uykusuzluk, yorgunluk, beslenme bozukluğu (uzun, sağlıksız diyetler), kanser (lenfoma vb.), kanser tedavisinde kullanılan direnç baskılayıcı (immünosupresif) ilaçlar, ışın tedavileri, kaza ve zehirlenmelerden sonra, AIDS hastalığı.
Zona için korunma yolları?
Zona gelişimini engellemek için çocuk ve yetişkinler iyi ve dengeli beslenmelidirler, çevre temizliğine ve bireysel temizliklerine azami dikkat etmeliler, sigara alkol ve dumanlı ortamlardan uzak durmalılar, gereğinde sağlıkları için aralıklı olarak doktor kontrolüne gitmelidirler. Eğer ailede Zona benzer şikâyetlere sık rastlanılıyorsa doktor kontrolünün önemi Zona için bir kat daha artmaktadır.
One thought on “Zona Hastalığı, Zona Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi”