Vertigo, vücudun denge sisteminde ortaya çıkan bir sorun nedeniyle yaşanan baş dönmesine verilen isimdir. Tansiyon düşmesi gibi sebeplerden dolayı oluşan baş dönmesi, vertigo hastalığı kapsamında değildir.
Vertigo Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
- ÜSYE (üst solunum yolu enfeksiyonları) sonrası iç kulak tutulumu
- Pozisyona bağlı baş dönmesi (BPPV olarak kısaltılır ve iç kulakta dengemizi sağlayan toza benzer bazı maddelerin fizyolojisinin bozulması)
- Meniere Hastalığı (İç kulaktaki sıvıların kimyasal durumlarının değişerek basınç artışı yapması)
- Vestibüler Nörinit (İç kulaktaki denge ile ilgili sinyalleri beyine ulaştıran sinirin iltihaplanması)
- Kronik orta kulak iltihaplarının iç kulağa yayılması (labirentit)
- Menenjit veya diğer ateşli hastalıkların içkulağı etkilemesi
- İç kulakta veya iç kulak sinirindeki tümöral hastalıklar
Vertigo Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Baş dönmesi
- Şiddetli baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Bayılmalar
Vertigo oluşumunu engellemek için bu önerileri dikkate alın:
1- Stresten uzak durun: Stres vertigo oluşumuna neden olan en önemli faktörlerin başında yer alıyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kendinize özel zamanlar ayırın ve stres faktörlerini hayatınızdan çıkartın.
2- Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin:
-Sağlıklı beslenin: Beslenme düzeninde dondurulmuş ve hazır gıdalara yer vermeyin. Doğal ve organik ürünler tüketin. Bu sayede bağışıklık sisteminizin kuvvetlenmesine katkıda bulunmuş olursunuz.
– Güne yumurtayla başlayın: Yumurtada birçok mineral ve Omega 3 bulunuyor. Eğer başka bir rahatsızlığınız yoksa sabah kahvaltısında her sabah 1 ya da 2 köy yumurtası yiyin.
– Ceviz, badem, fındık ve fıstık yiyin: Günde bir avuç kuruyemiş yiyin.
– Süt için: Uzun ömürlü kutu sütler yerine günlük sütleri tercih edin.
–Protein içerikli gıdalardan uzak durmayın: Eğer eşlik eden bir rahatsızlığınız yoksa kırmızı et yemekten korkmayın.
3- Güneşlenin: Sağlıklı bir vücut için D vitamini çok önemli. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki ülkemizde 100 kişiden 70’inde D vitamini eksikliği bulunuyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar güneşlenin.
4- Tuzu azaltın: Tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle tuzu azaltın.
5- Bol sıvı alın: Vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su için. Ama çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durun. Çünkü bu tarz içecekler de iç kulakta sıvı artışına neden olabiliyor.
6- Sakin sporları tercih edin: Sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyük. Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan spora hayatınızda mutlaka yer verin. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun.
7- Ani hareketlerden kaçının: Başınızı çok hızlı bir şekilde sağa sola çevirmeyin, hızlı araba kullanmayın. Ani hareketlere neden olan bu durumlar kulak kristallerinin yerinden oynamasına neden olabiliyor.
5 thoughts on “Vertigo, Vertigo Belirtileri ve Tedavisi”