parkinson parkinson belirtileri ve tedavisi

Parkinson, Parkinson Belirtileri ve Tedavisi

Parkinson hastalığı “motor sistem hastalıklar” adı verilen gruba ait, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Parkinson hastalığının, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin hasarı sonucu ortaya çıktığını söylemiştik. Fakat bu hasarın neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin birlikte bu hastalıkta rol oynadığı düşünülmektedir. Aileden gelen (kalıtsal) faktörlere bağlı parkinson hastalığı daha çok genç yaşlarda ortaya çıkmıştır. Fakat bu sadece yüzde 5’lik bir dilimdir. Ayrıca bulaşıcı bir hastalık da değildir.

Parkinson’un belirtileri nelerdir?

Genellikle orta yaşta görülmeye başlanan hastalık; tremor (titreme), rijidite (kas sertliği), denge bozukluğu ve bradikinezi (hareketlerde yavaşlama) ile belirti verir. Titreme çoğunlukla bir parmakta, elde, bazen de bir ayakta ortaya çıkar. Başlangıçta aralıklı olup zamanla sürekli hal alır ve diğer uzva da geçer. Kas sertliği de daha çok kollarda, bacaklarda, boyunda ve bazen de sırttaki kas gruplarının aynı anda kasılarak harekete engel olmasıdır. Hareketlerde yavaşlama ise hastalığın belki de sorun yaratan en temel belirtisidir. Parkinson olan kişiler genellikle kalabalık ortamlardan kaçar ve içe kapanır.

Hangi Yaş Grubu Risk Altında ?

Toplumda binde 2-3 oranında görülen bu hastalığa 55 yaş üzerinde %1 oranında rastlanılıyor. Hastalığın başlangıç yaşı ortalama 50-60 yaş aralığında olup, sıklığı yaşla artmakla birlikte genç yaşlarda da başlayabilir. Hastaların sadece %5’inde hastalık 40 yaşından önce başlıyor.

Parkinson, Parkinson Belirtileri ve Tedavisi

Parkinson, Parkinson Belirtileri ve Tedavisi

Parkinsonlu Hasta ve Ailelerine Pratik Öneriler

– Sabahları yataktan kalkmadan önce kol, bacak ve gövdenize esneme hareketleri uygulayın.

– Yürüme sırasında “donma” meydana geliyorsa hastanın adım atmasını kolaylaştırmak amacıyla bir ayağınızı hastanın ayağının önüne yerleştirin ve üzerinden atlamasını isteyin. Bu işlem için ters “L” seklindeki bastonlardan da faydalanabilirsiniz.

– Evde düşmeye neden olabilecek halı, kilim, eşik veya düzensiz eşyaları kaldırın.

– Ev içinde yürüyüş sırasında yere birbirine paralel çizilmiş çizgilerden yararlanın; adım atmanın kolaylaştığını göreceksiniz.

Tavsiye Ürün

3 thoughts on “Parkinson, Parkinson Belirtileri ve Tedavisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir