Kişniş, Anadolu topraklarında çeşitli medeniyetler boyunca varolmuştur. Kesin bulgulara göre, Hitit ve Mısır medeniyetlerinde ilaç olarak ve yiyeceklerde kullanıldığını biliniyor. Tarihi süreçte Akdeniz’den ve Ortadoğu’dan Asya’ya ve Amerika’ya kadar gidiyor ve binlerce yıldır çeşitli ülke mutfaklarında önemli yere sahip oluyor. Bugün Arap yemeklerinde, İspanyol ve Meksika yemeklerinde karşımıza çıkması, tüm coğrafyalarda var olmasındandır.
Kişniş Otu (Coriandrum sativum) Aşotu ve Kişniş otu olarak bilinir. Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir. Yumuşak, tüysüz bir bitkidir. 50 cm boya ulaşabilir. Yenen meyveleri 3-5 mm çapında top şeklindedir.
Bileşiminde oleik, palmitik, linoleik asitler, azotlu bileşikler, reçine, müsilaj, A, C (askorbik asit), B grubu vitaminler ve demir, magnezyum, manganez gibi mineraller; uçucu yağda başta linalol olmak üzere çeşitli maddeler bulunur.
Kişniş – Aşotu Neye İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Gerginliğe karşı yararlıdır.
- İnsülin salgılar ve kan şekerini düşürücü etkisi vardır.
- Demir, magnezyum ve manganez bakımından zengindir.
- Kafeik, klorojenik ve fenolik asit bileşenleri içermektedir. Bu bileşenlerin kanser, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarında tedavi edi rolü vardır.
- Kadınlarda cinsel isteği artırdığı çok uzun yıllar önce kanıtlanmıştır ve bu amaçla kullanımı mevcuttur.
- Antibakteriyel özelliği vardır. İçerisinde bulunan dodesenal adlı bileşim antibiyotiğe göre 2 kat daha fazla fayda sağlamaktadır.
- Aşotu sindirime yardımcı olan bir baharattır.
- İştah açıcı özelliği vardır.
- Bağırsak gazlarını gidericidir ve hazmı kolaylaştırmaya yardımcı olur.
- Karın ağrılarını gidermede faydalıdır.
- Doğumu kolaylaştırıcı etkisi vardır.
- Kusmaya karşı önleyici etkisi vardır.
- Baş dönmesini engellemeye yardımcı olur.
- Aşotu kullanımı tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.