Kuşburnu meyvesinin tıbbi ve beslenme değeri konusundaki bilgiler oldukça eskidir. Hipokrat zamanında iltihaplara karşı Ortaçağ’da ve daha sonraki dönemlerde kan tükürmeleri, dişeti kanamalarına, böbrek meme safra taşlarına, tenyaya, yılancık hastalığına karşı kullanılmıştır.
Kuşburnunun familyasına bakacak olursak gülgiller familyasına aittir ve 3-4 metre boylarında çalılık bir bitkidir. Bu bitki pembe renkli çiçeklerin açmasıyla yetişir ve meyve olarak kuşburnu vermektedir. İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır ve sonbaharda olgunlaşmaktadır.
Latince adı ‘Rosa Canina’ olan kuşburnu bol miktarda C vitamini deposudur ayrıca fosfor ve potasyum bakımından da zengindir. A vitamini olan karoten, B1, B2, E ve K vitaminlerini de içermektedir. Mineral madde yönünden de zengin olup yapısında sodyum, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bakır, çinko gibi katyonlar yanında sülfat, klorür, nitrat gibi anyonlarda bulunmaktadır.
Kuşburnu’nun Faydaları Nelerdir?
Kuşburnunun faydalarından bazıları şöyledir:
- Kuşburnu bitkisi soğuk algınlığı ve gribe karşı bağışıklık sistemini destekler.
- İçeriğindeki C vitamini ve polifenolik sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösteren bu bitki, vücuttaki yorgunluk ve bitkinliği engeller.
- Bağırsak hastalıklarına iyi gelmesi, bağırsak kurtlarını düşürmesi ve ishale faydalı olması da kuşburnunun faydalarındandır.
- Eklem ağrılarının giderilmesi ve romatizma rahatsızlığı için de faydalı bir bitkidir. Romatoid artrit rahatsızlığına iyi gelir. Özellikle diz veya kalçadaki artrite yarar sağlar.
- Kanı temizler.
- Kan dolaşımını hızlandırması da kuşburnunun faydalarıarasındadır.
- Kuşburnu bitkisinin diğer bir faydası selülit oluşumunu engellemesi, böbrek üstü bezlerine etki ederek böbrek hastalıklarına iyi gelmesidir.
- Güçlü antioksidan özelliği olması sebebiyle kansere karşı koruma sağlar.
- Hemoroid(basur) hastalığına iyi gelir.
- Kan şekerini düşürerek şeker hastalığına fayda sağlar.
- İdrar söktürücü özelliğe de sahiptir.
- Kuşburnunun faydaları arasında sindirim sistemine iyi gelmesi ve mide rahatsızlıklarına karşı kullanılması da sayılabilir. Aynı zamanda kabızlığa da yararlıdır. Özellikle mide spazmı, mide tahrişi ve ülsere iyi gelir.
- Kolesterolü düşürücü etkisi vardır.
- Bu şifalı bitkinin yağı ise cilde iyi gelir, yaşlanmayı geciktirir, kırışıklıkları engeller.
- Yaraları iyileştirmek, zarar görmüş dokuları yenilemek için de bu bitkinin yağı kullanılır.