Sinameki bitkisinin tarihte şifa olarak ilk kullanımı ile ilgili belgeler MS. 9. Yüzyılda Arap Yarımadası’na kadar uzanır. Özellikle sinameki bitkisi yaprakları güçlü müshil etkisi göstermesiyle ünlenmiştir. Hz. Muhammed ‘sizlere sinameki, yağ, bal ve kimyonu tavsiye ederim. Çünkü bunlar ölümden başka birçok hastalık için şifadır,’ demiştir.
Sinameki bitkisi baklagiller familyasında yer almaktadır. İngilizce adı ‘senna’ kabuğu soyulabildiği için Arapça ‘sena’ ve İbranice ‘soyulabilir’ anlamına gelen ‘cassia’nın birleşmesinden türemiş Latince adı ‘Cassia Angustifolia’dır. 100-150 cm’ye kadar boylanabilen, çalı görünüşünde ağaççıktır. Ama, 7-10 m’ye kadar yükselen ağaç türleri de vardır. Sinameki bitkisi türleri bileşik yapraklı, çoğunlukla sarı çiçekli, baklaya benzeyen yassı, odunumsu ve sert meyveli bitkilerdir. Bu meyvelerinin içinde, rengi kırmızımsı tatlı tohumları bulunur. Burada konumuzu en çok ilgilendiren sinameki türleri Afrika’da çeşitli bölgelerde yetişen İskenderiye sinamekisi ya da Sivri yapraklı sinameki (C. acutifolia) ile daha çok Hindistan’da yetiştirilmesine karşın Arabistan sinamekisi veya Dar yapraklı sinameki (C. angustifolia) diye adlandırılan türleridir.Dünyanın sıcak bölgelerinde ve çok çeşitli yerlerde 400′ü aşkın sinameki türü yetişmektedir.
Sinemeki bitkisi Mart‘tan Ekim‘e kadar yapraklarını toplayıp kurutmak mümkündür. Kuruturken gölgede kurutulmalı ve ısının 20-50C˚ arası olmasına dikkat edilmesi gerekir. Anayurdu Güney Amerika’dır. Doğu Afrika sahilleri, Mısır, Arabistan ve ülkemizde Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişir. Sıcak iklimi sever, kuraklığa dayanıklı bir yapısı vardır.
Sinameki bitkisinin bilinen bileşiminde organik asitler (linoleik, stearik, palmitik, ve diğerleri); flavonoidler; glikozitler – kempferin ve kaempferol; steroller; alkaloidler; mineral maddeler (bakır, çinko, krom, vb.) mirisil gibi alkil alkol ve benzeri maddeler bulunmaktadır.
Sinameki Bitkisi’nin Faydaları Nelerdir?
- Hazımsızlık problemleri için oldukça faydalıdır. Kabızlığa iyi gelmesi faydaları arasındadır. Bağırsak hareketlerini teşvik ederek bağırsakları rahatlatır.
- Herkes tarafından bilinen müshil etkisi olmasıyla birlikte, kuvvetli bir ishal yapıcıdır.
- Bağırsakları yumuşatır ve bağırsaklardaki gazın dışarı atılmasına yardımcı olur.
- Hemoroid için fayda sağlaması da bilinen faydalarından biridir.
- Kalbi kuvvetlendirir ve kalbin daha sorunsuz çalışmasını sağlar.
- Vücuttaki yakıcı yağlar için şahtere otu ile birlikte içilmesi önerilir.