lumbago lumbago belirtileri ve tedavisi

Lumbago(Bel Ağrısı), Lumbago Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik ve lumbago hastalığı; bel bölgesindeki sinir kökü sıkışmasından, omurga sütununa ait sinirlerin irritasyonundan, ayrıca bel omurgasını besleyen kasların iritasyonundan kaynaklanan ağrı sendromlarındandır.

Lumbago Nedenleri;

Bel ağrısında büyük sıkıntı oluşabileceği gibi, rahat hareket etmek çok zorlaşabilir. Bel ağrısının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık rastlananı, halk dilinde bel tutulması tıp dilinde faset kitlenmesi diye adlandırılan durumdur. Ters bir harekette, soğuk rüzgarda kalma sonucu veya herhangi bir şeye kızıp üzülme sonucu, omurganın arkasındaki eklemler birbiri üzerinde kayarlar ve bu kayma esnasında tutulma meydana gelir.

Bunun dışında bel ağrısı nedenleri arasında omurilik kanal darlığı, bel fıtığı, skolyoz, osteoporoz, bel kayması, omurga tümörleri, omurga enfeksiyonları, omurga kireçlenmeleri, kadın hastalıkları (miyom, adet sancısı gibi), ürolojik nedenler (böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek iltihapları gibi), Akdeniz ateşi hastalığı (FMF) atakları, çok uzun eğilerek çalışanlar, vurma, çarpma, omurga kırılmaları gibi travmalara maruz kalanlar ve bazı bağırsak sorunları bel ağrılarına neden olabilir. Ayrıca yoğun stres içinde çalışanlarda, hareketsiz çalışanlarda, gün boyu oturarak çalışmak zorunda olanlarda, uzun süre ayakta çalışanlarda, manyetik alanın fazla olduğu yerlerde (hava alanı, tren garı gibi) çalışanlarda, sigara kullananlarda, doğuştan belinde kayma olanlarda bel ağrısı şikayetleri daha fazla görülür.

Lumbago Belirtileri;

Lumbago ağrısı yırtıcı, zonklayıcı, iğneleyici ağrı tarzında ortaya çıkar. Bu durumda kişi gövdesini düz tutamaz, bel kasları gerilir. En ufak bir hareket, öksürük, fiziksel gerilme veya bele dokunmada ağrının şiddeti artar. Siyatik ve lumbago ağrıları genellikle tek tarafta lokalize olur, fakat bazen çift taraflı da olabilir.

Atak geçirmekte olan kişi mecburi pozda donuk kalır, en ufak hareket teşebbüsünde ise ağrı daha şiddetli bir hal alır, bel kaslarında spazm oluşur. Lumbago ağrısı birkaç dakikadan birkaç saate ve hatta birkaç güne kadar sürebileceği gibi, ani geliştiği gibi de aniden kaybolabilir.

Lumbago, Lumbago Belirtileri ve Tedavisi

Lumbago, Lumbago Belirtileri ve Tedavisi

Bel Ağrısı Nasıl Önlenir?

Bel ağrısından korunmak için belde aşırı gerilim oluşmasından kaçınmak ve beli güçlü ve esnek tutmak gereklidir. Bel ağrısını azaltabilmek için öneriler; fazla kilo almamak ve fazla kilo sorunu var ise vermek, sırt ve karın kaslarını güçlendirici egzersizler yapmak, duruş bozukluğundan kaçınmak, sert ve rahat bir yatakta yatmak, omurgayı destekleyen bir sandalyede ayaklar yere ya da bir desteğe paralel olarak temas edecek şekilde oturmak, ani hareketlerden ve kas zorlanmalarından kaçınmak, ağır eşyaları taşırken veya kaldırırken vücudun doğru pozisyonda olduğundan emin olmak, araba kullanırken koltuğun, sırt ve boyun bölgesini desteklemesine dikkat etmek, stresi ve kaygıyı azaltmaya çalışmak ve yürüme, yüzme ve esnetme egzersizleri yapmak sırt, bel ve boyun ağrılarından korunmak için bunları uygulamaya çalışmak gereklidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir