zerdeçal ve zerdeçalın faydaları

Zerdeçal Bitkisi ve Zerdeçal Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Zerdeçal bitkisi, Asya’da -özellikle de geleneksel Hint tıbbında- 2500 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. Binlerce yıldır yara iyileşmesi, sivilce, yanık, çeşitli cilt hastalıkları, göz infeksiyonları, sinüzit, romatizma, depresyon, stres, hazımsızlık gibi çeşitli sağlık problemlerinde kullanılmıştır. Zerdeçalın hastalıkların tedavisinde kullanımına ilişkin ilk bilimsel çalışma 1937 yılında yayımlanmış, daha sonra 1949 yılında yayımlanan bir çalışmada antibakteriyel etkinliğine ilişkin umut verici sonuçlar elde edilmesiyle çalışmalar hız kazanmıştır.

Zencefilgiller familyasından boyuna yükselen, çok yıllık bir bitkidir. Yaprak sapları iki bölümden oluşur. Birinci kısmı gövdeyi saran kısım, ikinci kısım gövdeden ayrılan kısımdır ve takriben bir metre uzunluğundadır. Yaprakları 50-80 cm uzunluğunda 20-40 cm eninde oval şekilde, kenarları dalgalı, ortada ana damar ve ondan paralel olarak uzanan yan damarlardan oluşur. Ve koyu yeşil renklidir. Çiçek sapı 10-20 cm uzunluğunda olup üzerinde altın sarısı veya sarı renkli üçlü taç yapraktan meydana gelir. Gerisi koni olup ortada bir döllenme tozluğu bulunur ve sarı renklidir. Kökleri ana ve yan köklerden oluşur, ana kök yumru şeklinde, yan kökler parmak kalınlığında, yer elması şeklinde, dışı kahverengimsi içi sarı veya kırmızımsı sarı renktedir. Anavatanı Doğu Hindistan olan Zerdeçal yurdumuzda yetiştirilmez.

Latince adı Curcuma Longa olan zerdeçalın bileşiminde К, В, В1, В3, В2, С vitaminleri; kalsiyum, demir, fosfor ve iyot bulunmaktadır.

zerdeçal bitkisi ve zerdeçalın faydaları

Zerdeçal Bitkisi ve Zerdeçal Bitkisinin Faydaları

 

Zerdeçal Bitkisi’nin Faydaları Nelerdir?

● Zerdeçal, kolon kanseri, meme kanseri ile cilt kanserinin ve prostat kanserinin önlenmesinde önemli rol oynar.
● Zerdeçaldaki curcumin maddesi, kansere yakalanan kişilerde kanser hücrelerinin yayılmasını geciktirir.
● Kolesterol seviyesini dengelemede etkilidir.
● İlerleyen yaş ile birlikte gelen bunama ve Alzheimer’a yakalanma riskini büyük oranda azaltır.
● Antibakteriyel özelliği sayesinde haricen uygulanarak cilt üzerindeki yaraların tedavi edilmesinde etkilidir.
● Antioksidan etkisi sayesinde vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.
● Kanı temizleyerek damar tıkanıklığını engellemeye fayda sağlar.
● Zerdeçal kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.
● Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
● Zerdeçal romatizma ağrılarını giderir.
● Zerdeçal diyabeti dengeler. Orta düzey diyabet sorunlarını giderir, kan şekerini sağlıklı bir seviyde tutar. Tip 2 diyabetin başlamasını önleyebilir.
● Zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirir.
● Zerdeçal iyi bir antidepresandır, kasları güçlendirir ve sakinleştirir. B6 vitamini, diyet lifi ve potasyum içeren zerdeçalın, içerdiği curcumin (hintsafranı) ile yapılan klinik çalışmalarda depresyonun hafifletilmesinde kimyasal ilaç kadar etkili olduğu gösterilmiştir.
● Zerdeçal kilo vermeye de yardımcıdır. Zerdeçal tozu, ideal vücut ağırlığının korunması için çok faydalıdır.
● Zerdeçal, karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Vücutta bulunan toksinlerin temizlenmesine katkı sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır ve vücut ısısının korunmasını sağlar.
● Zerdeçalın içerdiği zengin asitler, mide sağlığı için de faydalıdır. Midenin ihtiyaç duyduğu asit ve asit oranını dengeler.
● Zerdeçal, artrit hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Tavsiye Ürün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir