Civanperçemi Bitkisi ve Civanperçemi Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi bitkisi çok güzel kokusuyla ve şifaya vesile olucu etkisiyle bir bitki familyası olmaktan ötedir. Farklı aroması ve bileşiğiyle yemeklerde hem tatlandırıcı hem de sağlık amaçlı kullanımı Truva savaşına kadar dayanmaktadır. Bu savaşta Yunan mitolojisinden Aşil’in yaralanan askerlerinin tedavisinde civanperçemi kullanılmasını emrettiği çeşitli kaynaklarda yer almaktadır. Tarih boyunca birçok kültür ve halk tarafından sindirim ve mide problemleri, soğuk algınlığı, yaralanmalar, diş ağrıları gibi rahatsızlıklarda kullanılmıştır.

Civanperçemi, Latincede bin bir yaprak anlamına gelen “Achillea Millefolium” olarak adlandırılan bir papatyagiller familyasındandır. 80 farklı türü bulunan Civanperçemi, Haziran ayından Kasım ayına kadar beyazımsı, pembe ve kırmızıya çalan çiçekler açan çok yıllık bir bitkidir.

Civanperçemi’nin anavatanı Kuzey Yarım Küre’dir. Güneşli ve sıcak ortamlarda yetişen civanperçemi çayırlarda, dağ yamaçlarında, yol kenarlarında rahatlıkla bulunabilir. Ülkemizdeki anavatanı Kuzey ve Doğu Anadolu Bölgeleri olarak bilinir.

Civanperçemi bitkisinden; civanperçemi çayı, civanperçemi yağı, civanperçemi merhemi ve çeşitli esanslar üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar, tanen, C vitamini, potasyum tuzları ve yağların bileşiğinin zenginliğiyle birçok ilacın muhteviyatına girmiştir.

Civanperçemi Bitkisi ve Civanperçemi Bitkisinin Faydaları

Civanperçemi Bitkisi ve Civanperçemi Bitkisinin Faydaları

Civanperçemi Bitkisi’nin Faydaları Nelerdir?

Civanperçemi bitkisinden en çok faydalanan grup kadınlardır. Civanperçemi bitkisini tüketen kadınlar, adetlerinde hiçbir sıkıntı ile karşılaşmazlar. Özellikle geciken adet kanamaları için, civanperçemi adet söktürücü özelliğindedir. Ergenlik ve menopoz dönemindeki adet düzensizliklerine birebir faydalı bir bitkidir. Ayrıca menopozdaki psikolojik sıkıntıları da sakinleştirdiği görülmüştür. Civanperçeminin bilinen diğer faydaları şunlardır;

  • Kadınlarda görülen beyaz akıntı, genital enfeksiyonlar, rahim kanseri, yumurtalıklarda iltihaplanma gibi birçok hastalıkta faydalı olmaktadır.
  • Civanperçeminin kadınlar için bir diğer etkisi de, civanperçemi bitkisi ile yapılan banyolardır. Özellikle kadınların üreme organlarında oluşan rahatsızlıklar için civanperçemi ile yarım banyo yapmaları tavsiye edilmektedir.
  • Bir diğer faydası da mide içindir. Midede oluşan her türlü rahatsızlığa karşı civanperçemi tavsiye edilmektedir. Mide kanamaları, ülser ve mide kanseri gibi birçok rahatsızlığa karşı civanperçemi ile risk en az düzeye inmektedir.
  • İştah açıcı ve gaz söktürücüdür.Bağırsak hareketlerini düzenleyerek dışkılamayı kolaylaştırır, hazımsızlığa iyi gelir.
  • Soğuk algınlığı ve öksürüğeiyi gelir, ateş düşürücü ve balgam söktürücü etkisi vardır.
    Bitkinin diğer bilinen faydaları; migren baş ağrıları, kalp damar rahatsızlıkları, baş dönmesi ve yüksek tansiyona iyi gelmesidir.
  • Civanperçemi bitkisi solunum yollarını temizlemektedir.
  • Cilt bakımındada özellikle kadınlar tarafından tercih edilen şifalı bir bitkidir. Civanperçemi bitkisinin sivilcelerden sonra yüzde oluşan çöküntülere karşı oldukça etkili olduğu görülmüştür.

Tavsiye Ürün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir