Tüberküloz (verem) hastalığı, “Mycobacterium Tuberculosis” adı verilen bir mikrobun bulaşmasıyla ortaya çıkan bakteriyel ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Birden fazla organda etki edebilen verem, ağırlıklı olarak akciğer ve akciğerlere ait lenflerde yer edinir. Öksürük, hapşırık veya bu tarz etkileşimlerle havaya damla yoluyla saçılır ve havada asılı kalan mikropların solunmasıyla veya vücuda nüfuz etmesiyle başka bir kişiye bulaşır.
Verem, kan dolaşım sistemine zarar verir ve bu şekilde hastalığın ilerlemesi halinde, hasta olan kişi parlak renkte kan tükürebilir.
Tüberküloz’un Nedenleri Nelerdir?
Solunum yoluyla bulaşan bir hastalık çeşidi olan verem, Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir mikrobun solunum yoluyla akciğerlere yerleşmesiyle ortaya çıkar ve bakteriler hastanın en savunmasız halini bekler.
Vücudun dirençsiz kaldığı zamanlarda veya uzun zaman sigara kullanan kişilerde hızlıca etki etmeye başlar ve akciğerlerde yara oluşturur. Akciğerlerde tedavi edilmemesi halinde vücudun diğer bölümlerine yerleşir ve ciddi bir hastalık haline dönüşür.
Tüberküloz’un Belirtileri Nelerdir?
Verem hastalığının en fazla görülen belirtisi şiddetli öksürüktür. Ciğerler çıkacakmışcasına yaşanan öksürükler ve sürekli süren öksürükler, Tüberküloza işaret eder. Devamlı süren bir öksürük halinde derhal doktora başvurulmalı ve test yapılmalıdır.
Ayrıca ateşlenme, geceleri terleme, iştah azalması, kilo kaybı, halsizlik, sürekli yorgunluk hissi ve öksürükten gelen kanlı balgam verem hastalığının belirtileridir.
Tavsiyeler;
Sağlıklı yaşam, düzenli egzersiz ve stresten uzak durmak veremden korunmada son derece önemlidir. Bağışıklık sistemi mümkün olduğunda güçlendirilmelidir.
One thought on “Tüberküloz(Verem), Tüberküloz Belirtileri ve Tedavisi”