Karahindiba bitkisi yedinci yüzyılda Çinliler tarafından şifalı bir bitki olarak kullanılmaya başlanmış. Türkler on birinci yüzyılda İbni Sina’nın sayesinde karahindibayı keşfetmişlerdir. Batıya yayılımı da Türklerin sayesinde olmuştur. Karahindiba bitkisi onuncu ve onbirinci yüzyıllar da yaygın olarak Arap hekimleri tarafından on üçüncü yüzyılda Avrupa hekimleri tarafından bir ilaç olarak kullanılmaya başlanmış ve hala yaygın olarak kullanılmaktadır.
Latince adı ‘Taraxacum officinale’ olan Karahindiba papatyagiller familyasındandır. Tüm Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde yetişir. Ülkemizde en çok Ege ve Marmara bölgesinde yetişmesine rağmen Anadolu’da da sık sık rastlamak mümkün. Nisan ve Mayıs aylarında bütün tarla kıyılarında, çayırlık alanlarda yetişebilen çok yıllık otsu bir bitkidir. Bazı yörelerde güneyik, çıtlık, arslandişi, radika isimleriyle de bilinir. İlkbahardan sonbahara kadar çayırları altın sarısı gibi kaplayan rozet halinde göz kamaştırıcı güzellikte çiçekler açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri enteresan biçimde karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu topçuklar en hafif rüzgârda bile uçuşup çevreye yayılırlar. Bitki böylece etrafa yayılan tohumlarıyla çoğalır.
Karahindiba bitkisi bileşiminde besleyici değeri oldukça yüksek olan karahindiba, % 5’e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir. A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir.
Karahindiba Bitkisi’nin Faydaları Nelerdir?
-İdrar söktürücü, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici etkileri vardır.
-Kökleri antiviral, iştah açıcı, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını destekleyici ve sindirime yardımcı özellikler taşırken, çiçekleri ise hem güçlü bir antioksidandır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Karahindiba, çiğ yenildiğinde veya kurutulup kullanıldığında, kan temizleyici, sindirim kolaylaştırıcı ve canlandırıcı etkilere sahiptir.
-Pankreas üzerine olumlu etkisi vardır ve böbreklerin çalışmasında aktif rol oynar.
-Ergenlik sivilceleri karahindibanın kan temizleyici özelliklerini sayesinde iyileştirilebilirler.
-Karahindiba, içerdiği mineral tuzların yanı sıra, metabolizma hastalıklarına karşı çok önemli maddeleri de içerir.
-Sarılık ve dalak hastalıklarında da karahindiba kullanılır.
-Kan temizleyici etkisi sayesinde, romatizma ve gut hastalıklarında da yardımcı olabilir.
Sağolasınız, bitkinin faydalarını okudum,
Benim önemli bir sorunum var oda,
Oda prostat rahatsızlığım ,2defa amaliyat oldum malesef pek faydası olmadı, Belki doğada vardır bu rahatsızlığa bir çare aklıma sizlere sormak geldi, acaba bana bir öneriniz varmı, sizlerden ricam beni bu sıkıntıdan kurtan duacı olurum,
Saygılar selamlar.
Saygılar
Benim prostat rahatsızım iki defa amaliyat oldum pek faydası olmadı acaba doğadaki otlardan bir çare bulabilirmiyiz, ilgilenirseniz duacı olurum.selamlar.