Aynısafa’nın kullanımı 12. Yüzyıla kadar dayanır. Eski çağlardaki insanlar Aynısafa’yı genellikle tıbbi amaçlı kullanmışlardır. Aynısafa çiçeğinin yaprakları ağız yoluyla alınmaz, daha çok merhem haline getirilerek kesik, yanık tedavisinde harici olarak kullanılırmış. Bir de yağmur göstergesi olarak bilinirmiş. Eğer sabahları saat 7’den sonra da çiçekleri kapalı kalmayı sürdürürse o gün yağmur yağacak demekmiş.
Latince adı ‘Calendula officinalis’tir. Narcissus tazetta bitkisidir. Nergis de denir. 20 – 80 cm arası yüksekliği olan soğanlı bir bitkidir. Dalları tüylüdür. Çiçekleri sarı – turuncu arası değişir. Çiçeklerinin bazıları tek kat, bazıları ise katmerli ve kat katdır. Şifa bakımından eş değerdedirler. Sap ve yaprakları etli ve yapışkandır. Çiçekçilerde bulunan bir süs bitkisidir. Sabah saat 7’den sonra hala çiçekleri açılmamışsa yağmur yağacak demektir. Haziran başlarında açar. Sonbahar sonuna kadar ortalikta görünürler. Mevsimlik bir bahçe bitkisidir.
Bilinen bileşiminde karotin, likopin, violaksantin, neolikopin, sitroksantin, flavohrom, flavoksantin, hrintemaksantin, eterik yağ, reçineler, helme, meyve asitleri bulunmaktadır.
Aynısafa Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
* Ağrımakta olan herhangi bir bölgeye merhemi sürülerek fayda sağlanılmaktadır. Ağrıların hafiflemesini sağlarken gerginlik ve sertlik hislerinin kaybolmasına yardımcı olur.
* Kaşıntı ve ayak mantarlarına çok iyi gelmektedir.
* 12 parmak bağırsağı ülseri rahatsızlığında kullanılabilmektedir.
* Deri üzerinde oluşmuş olan yaşlanma lekeleri, kan çıbanı ve çeşitli pigment lekelerine karşı aynı sefa bitkisinin öz suyunun sürülmesi oldukça faydalıdır.
* Uzun süre kişiyi rahatsız etmiş olan egzama rahatsızlıklarının iyileşmesinde etkilidir.
* Bebek bezinin kullanımı sonucunda oluşmuş olan isilik yapılarının bölgesel olarak tedavi edilmesinde etkili olmaktadır.
* Dişleri sararmış olan kişiler, diş etlerine bu bitkinin reçine plakalarını sürdükleri zaman rahatsızlıklarının giderildiğini göreceklerdir.
* Vücudun ezilmiş ya da yaralanmış olan kısmına sürüldüğü zaman iyileşmenin hızlanmasına yardımcı olur.