Bu hastalığı taşıyanlara albino, hastalığa da albinizm denir. Binlerce insanı ya da hayvanı etkileyen genetik bir bozukluk olan albino hastalığı renklenmeyi sağlayan melanin pigmenti yokluğu ya da azlığından kaynaklanır. Gözler, deri, saçlar ve bedenin öbür bölümlerini etkileyebilir.
Albino hastalığı genetik bir hastalık olduğu için anne ve babanın bu hastalığı taşıyıcı olması gerekir. Sadece annede veya babada bu hastalığın olması çocuğunda albino olacağı anlamına gelmez. Aile bireylerinden birinde olmasının yanı sıra sülalede de bu hastalık var ise çocukta albino hastalığının olma ihtimali oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalara göre albino hastalığı kızlarda daha çok görülmektedir.
Albino Çeşitleri Nelerdir?
Albino hastalığının 8 çeşidi bulunmaktadır. Bu 8 çeşitten 6 tanesi tam olarak teşhis edilebilmektedir. Ama 2 çeşidinin keşfi yapılmış olsa da kesin olarak tanısı konmamıştır. Şu anda en çok bilinen ve teşhis edilen albino çeşitleri ise kısmi albino ile tam albinodur. Kısmi ve tam albino nedir:
Kısmi Albino: Melanin maddesi vücutta biraz olsun üretilmesi ile kısmı albino oluşur. Bu durumda vücudun bazı bölgelerinde beyaz lekeler veya noktalar oluşur.
Tam Albino: Melanin maddesini vücut hiç üretmez. Bu durumda da kişinin vücudu, saçları, kirpikleri tamamen bembeyazdır.
Albino Hastalığı Belirtileri
Albino hastalığı belirtileri incelendiğinde deride görünen renk değişimlerinin yanı sıra gözlerdeki değişimler bu hastalığın belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Albino hastalığı göz doktorlarının muayenesi ile belli olmaktadır. Gözün arka kısmında olan Foveanun renksiz olması en temel albino hastalığı belirtileri arasında yer alır. Göz içerisinde renk olmamasından dolayı albino hastaları görüş bozuklukları yaşarlar ve görme düzeyi ise % 5 ile % 10 civarında olur. Yaş ilerledikçe görüş bozuklukları giderek artmaya devam eder. Astigmat problemi albino hastalarının yaşadığı en önemli sorundur.
Albino hastalığının en önemli belirtisi ise tabii ki deri üzerindeki beyazlıklardır. Bu beyazlıklar parça parça lekeler şeklinde olabileceği gibi vücudun tamamında da olabilir.
Albino hastalığının teşhisinin kesin olarak konması için genetik testlerin yapılması gerekir. Ancak bu testler ülkemizde yapılmamaktadır. Birçok laboratuvar ise bu hastalığı teşhisini yurt dışındaki laboratuvarlar ile birlikte çalışarak ortaya koymaktadır.
Albino Hastalığı Tedavisi
Albino hastalığı tedavisi için kesin bir yöntem bulunmasa da bu konuda birçok bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Kısmı albino için şu ana kadar bazı farklı yöntemler geliştirilip denenmiş olsa da herhangi bir kesin tedavi yöntemi uygulanmamaktadır.
Albino İle İlgili Bilinmesi Gerekenler!
– Albino olan bireyler, gerekli önlemleri alarak güneşe çıkabilirler.
– Albino olan kişilerin gözleri kırmızı değildir, mavi ya da gri renklidir.
– Albino bir hastalık değil, genetik bir sorundur.
– Albinizm, hem anneden hem babadan gelen genler aracılığıyla bulaşır.
– Albino olan çocuklar, tıpkı diğer kişiler gibi büyürler.
– Albino sadece insanlarda değil, hayvanlarda da görülür.
– Albino olan kişiler dermatolojik ürünler ve güneş kremleri kullanmazsa erken yaşta cilt kanserine yakalanabilirler.
– Albino sonucu göz kaslarında deformasyon oluşur. Bu durum gözlük ile düzeltilemez.
– Albino sorunu erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür.
– Albinino’lu bir yetişkinle evlenen, hastalık geni taşıyıcısı olmayan bir kişinin çocukları taşıyıcı olur. Fakat albino olmazlar. Bunun sebebi bu hastalığın geninin çekinik olmasıdır.
– Albino sorunu dünyada 20000 kişide 1 görülmektedir.