İYE(idrar yolu enfeksiyonu); üriner sistem adı verilen idrar yollarının herhangi bir bölgesinde mikropların çoğalmasıdır. Her yaş ve cinste görülebilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
- Sık sık idrara çıkmak
- Her an idrarın varmış gibi hissetmek
- İdrara çok sık çıkmaya rağmen çok az idrar yapmak
- Ağrılı ve yanma hissi ile idrar yapmak
- İdrarını yaparken zorlanmak
- İdrarda ağır koku olması
- Pembe, kırmızı renkte idrar yapmak
- Kanlı idrar yapmak
- Kadınlarda pelvik, erkeklerde rektal ağrı olması
İdrar yolu enfeksiyonunun nedenleri
- Bakteriler: İdrar yolu enfeksiyonu genellikle sindirim sisteminde mevcut olan bakterilere bağlı olarak gelişir. Şayet bu bakteriler idrarı dışarı atmaya sağlayan üretraya kadar ulaşırsa enfeksiyon kaçınılmaz olabilir.
- Böbrek taşları: İdrar yollarında tıkanma meydana geldiği zaman idrar yolu enfeksiyonu açığa çıkabilir. İdrar yolu tıkanmasının en önemli nedenlerinden biri böbrek taşlarıdır. Oluşan böbrek taşları bakterilerin çoğalacağı bir alan oluşturmuş olabilir.
- Kabızlık: Düzenli aralıklar ile tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi tam olarak boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için önemli bir ayrıntıdır. İdrarın düzenli atılımı sağlanırsa idrar yolu daha temiz kalır. Fakat bazı durumlarda idrar düzeni bozulabilir. Özellikle kabızlık enfeksiyon için tetikleyici bir faktördür.
- Mesanenin tamamen boşalmaması: Şayet mesane tamamen boşaltılamıyorsa ve idrar mesanede çok fazla kalıyorsa bu sorun enfeksiyona yol açan bakterilerin artmasını sağlayabilir.
- Genital hijyen: Tuvalet temizliğine gerektiği kadar özen göstermemek enfeksiyon riskini arttırır. Aynı zamanda genital temizlik tuvalet dışında da çok önemlidir. Pamuklu çamaşır kullanmak, kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu önlemek adına yararlı olacaktır.
İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tanı
Doktorunuz, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığınızı anlamak için bazı testler isteyebilir. Bu testlerin başında “idrar testi” gelmektedir. Alınan idrar örneği laboratuvarda incelenerek beyaz kan hücrelerine, kırmızı kan hücrelerine ve bakterilere bakılır. İdrar örneğinin kirlenmemesi için örnek verilmeden önce genital bölgenin antiseptik bir bezle silinmesi ve idrar örneğinin, idrarın hemen başında değil, ortalarında alınması istenir.
İdrar Yolu Enfeksiyonunda Tedavi
Doktorunuzun önerdiği ilaç tedavisinin yanında, dikkat edeceğiniz bir kaç nokta ile ağrıları ve yanma hissini azaltabilirsiniz. Öncelikle bakterilerin vücuttan daha hızlı atılmasını sağlamak için bol bol su içmelisiniz. Mesaneyi zorlayan kahve, alkol, asitli meyve suyu ve kafein içeren her türlü içeceği mümkün olduğunca azaltın. Evdeyken karnın alt kısmına ılık (sıcak değil) kompres yapmak mesanedeki basıncı ve genel rahatsızlık hissini hafifletecektir.
İdrar Yolu İltihabına Yakalanmamak İçin Neler Yapılabilir?
- Özellikle havalarda soğuk olduğu kış aylarında ayakları üşütmemek gerekir. Çıplak ayakla soğuk yerlere basılmamalıdır.
- Soğuk yerlere oturulmamalıdır.
- Cinsel birleşme yaşandıktan sonra duş alınmalı ve tuvalet ihtiyacı karşılanmalıdır.
- Tuvalet ihtiyacı geldiğinde tutulmamalı, idrara çıkılmalıdır.
- Gün içinde bol bol su içilmelidir.
- İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak için her gün olmasa da sık sık duş alınarak temizlenilmelidir.
11 thoughts on “İdrar Yolu Enfeksiyonu, İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi”