haşimato hastalığı belirtileri ve tedavisi

Haşimato Hastalığı, Haşimato Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Haşimato, tiroit bezinin otoimmün; yani kişinin kendi koruma mekanizmasının, tiroit dokusunu bir yabancı olarak tanıması ile ortaya çıkan bir tiroit hastalığıdır. Bu durum tiroit hormon fazlalığı yani hipertiroide yol açabilmekle beraber yıllar içinde tiroid hormon yetmezliğine de neden olabilmektedir. Haşimato hastalığı 1912 yılında Japon bilim adamı Akira Haşimato tarafından tanımlandığı için bu ismi almıştır.

Haşimato Hastalığı Nedenleri ve Risk Faktörleri

Haşimato hastalığının temel nedeni bağışıklık sisteminin yanlış bir algılama ile kendi dokularını yabancı olarak tanımlaması ve o dokulara karşı(troit) müdafaa yapmaya çalışmasıdır. Bu mekanizma ile tiroit dokusu tahrip olmaya başlar. Bu grup hastalıklara otoimmün hastalıklar denilmektedir. Hedef alınan organ tiroit olduğunda en sık karşımıza çıkan “Haşimato tiroidi” olmaktadır. Bu tahrip olma sırasında ilk önce sağlıklı tiroit hücreleri parçalanır ve dolaşıma kimi zaman yavaş yavaş kimi zaman daha hızlı bir şekilde tiroit hormonu boşalır. Başlangıçta tiroit hormon fazlalığı daha sonra tahrip olan dokuların giderek artması ile tiroit hormon yetmezliği oluşur.

Haşimato Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Haşimatoyu gösteren bir klinik bulgu yoktur. Haşimato hastalığının oluşturduğu tiroit hormon fazlalığı ve daha sıklıkla tiroit hormon yetmezliğine bağlı bulgular kişileri doktora götürmektedir. Haşimato da görülen belirti ve bulgular hastalığın kendine özgün değildir. En belirgin haşimato belirtileri ise şöyledir;

  • Sıklıkla kilo alma,
  • Cilt kuruluğu,
  • Kolay üşüme,
  • Yorgunluk,
  • Kramplar,
  • Seste değişiklik
  • Ve kabızlıktır.

Bu belirtiler pek çok hastalıkta da görülebileceği için genellikle haşimatoyu tespit etmek zordur. Haşimato belirtilerinden nabız sayısında düşüklük, hareketlerde yavaşlama, unutkanlık, işe odaklanmada zorluk, yavaş konuşma, gözaltlarında yüzde şişme, saç dökülmesi,  solukluk, iştahsızlık, depresyon, sinirlilik, dilde büyüme, adet düzensizlikleri de hastalarda sıklıkla görülebilir.

 

Haşimato Hastalığı, Haşimato Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Haşimato Hastalığı, Haşimato Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Haşimato Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Haşimato hastalığından korunmanın ilk yolu tuz dengesidir. Eğer iyot konusunda dengeli olabilirseniz o zaman hem haşimatonun hem de tüm tiroid bezi hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşimato hastalığına neden olan otoantikor üretimini engellemek için derin üzüntü ve stresten uzak kalmaya çalışmalısınız. Stres, kaygı, depresyon hastalığı tetikleyen unsurlardır. Bu nedenle olabildiğince sakin ve huzurlu ortamları tercih etmelisiniz.

Hastalık için gereken önlemi alabilmenizin bir diğer yolu bağışıklık sisteminizi güçlendirmektir. Bağışıklığınızı ne derece kuvvetlendirirseniz o derece başarılı olursunuz. Çünkü otoantikorlar, vücudun bağışıklık sisteminin çökmesi için çalışırlar. Zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa hastalık kaçınılmazdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin ilk şartı ise dengeli ve sağlıklı beslenmektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir